Na hlavný obsah

Ukrajina začala s prípravami druhého mierového samitu, pozvánku zrejme dostane aj Rusko

Uviedol to šéf kancelárie prezidenta Andrij Jermak.

Ukrajina začala s prípravami druhého mierového samitu, pozvánku zrejme dostane aj Rusko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí predstavitelia už začali s prípravnými prácami na zorganizovanie druhého mierového samitu. Na online tlačovom brífingu to v utorok (18. 6.) večer podľa agentúry Reuters uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Jermak zdôraznil, že usporiadanie samitu bude možné až po tom, čo účastnícke štáty vypracujú spoločný plán. To je proces, ktorý bude podľa jeho očakávania trvať niekoľko mesiacov. Dovtedy ešte treba urobiť veľa práce, dodal.

Prvý samit o obnove Ukrajiny sa uplynulý víkend konal vo Švajčiarsku a zúčastnili sa na ňom zástupcovia viac ako 90 krajín. Ukrajine a jej spojencom sa na ňom však nepodarilo presvedčiť niektoré štáty, aby sa pripojili k záverečnému vyhláseniu.

Rusko na rokovaniach vo Švajčiarsku nebolo pozvané. Jermak povedal, že na druhý takýto samit by mohol dostať pozvánku ruský predstaviteľ.

Rusko spustilo vo februári 2022 rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, čím vyvolalo najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Pred samitom vo Švajčiarsku zverejnilo požiadavky na ukončenie vojny.

Ukrajina sa má výmenou za mierové rozhovory stiahnuť z Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, teda regiónov, ktoré Rusko čiastočne okupuje, a vzdať sa svojich ambícií vstúpiť do NATO. Tieto podmienky však Kyjev odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet