Na hlavný obsah

Ukrajinci tvrdia, že zničili najmodernejšiu stíhačku ruského letectva

Zatiaľ sa nevie, či stroj vyradili z prevádzky.

Ukrajinská rozviedka v nedeľu (9. 6.) na svojom webe oznámila, že v ruskej Astrachanskej oblasti zasiahla na leteckej základni v Achtubinsku stíhačku Su-57 – najmodernejšie lietadlo používané ruským letectvom. 

Príspevok na svojom webe sprevádzala satelitná snímka, na ktorej v okolí lietadla vidno stopy po ohni a explózii. Či stroj vyradili z prevádzky, nie je jasné.

Poškodenie Su-57, ktorých je v službe len niekoľko, je podľa rozviedky vôbec prvé. Ukrajinci neuviedli, aké bojové prostriedky pri útoku použili. Rozviedka však pravidelne vysiela drony dlhého doletu proti cieľom ležiacim stovky kilometrov hlboko na ruskom území.

O nasadení Su-57 k útokom na ukrajinskú protivzdušnú obranu informovala ruská štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nemenovaný zdroj už v prvých mesiacoch vojny začatej vo februári 2022. O využití tejto stíhačky v boji proti Ukrajine najneskôr od júna 2022 informovala vlani v januári tiež britská vojenská rozviedka.

Prototyp „neviditeľnej“ ruskej stíhačky sa prvýkrát vzniesol do vzduchu 29. januára 2010. Viac ako desať rokov po americkom stroji F-22 Raptor, ktorému sa ruské lietadlo podobá. Suchoj Su-57 je viacúčelové stíhacie lietadlo piatej generácie, ktorý nepriateľské rádiolokátory môžu len ťažko zachytiť.

V bojových podmienkach ho ruská armáda prvýkrát vyskúšala v roku 2018 v Sýrii. Na začiatku minulého roka britskí spravodajcovia upozornili, že v rámci súčasného rusko-ukrajinského konfliktu sa misie týchto strojov obmedzujú na prelety nad ruským územím a odpaľovanie rakiet vzduch-zem alebo vzduch-vzduch proti cieľom na Ukrajine.

„Rusko sa pravdepodobne snaží zabrániť tomu, aby sa poškodila jeho povesť a aby sa vyzradili citlivé technológie. Čo by sa stalo v prípade straty niektorého Su-57 nad Ukrajinou,“ uviedla britská vojenská rozviedka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet