Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci zadržali Slováka, ktorý mal vo vojne slúžiť na strane Rusov

Zatiaľ nie je jasné, kedy presne sa Slovák ocitol na fronte.

Ukrajinskí vojaci zadržali Slováka, ktorý mal vo vojne slúžiť na strane Rusov
Novinár Oleksandr Kačura so zajatcom, ktorý má byť občan Slovenska. Foto: Facebook/Aleksandr Kachura

Slovenského občana, ktorý údajne slúžil na strane Rusov a vzdal sa do zajatia ukrajinským vojakom, zadržali na Ukrajine. Informoval o tom v pondelok (3. 6.) spravodajský portál aktuality.sk.

Video so zajatým Slovákom, ktorý je oblečený v ruskej uniforme, zverejnil na Facebooku regionálny producent pôsobiaci v Doneckej oblasti Oleksandr Kačura. Muž sa na videu predstavil ako Jaroslav Galajčík a povedal, že je občanom Slovenskej republiky. Novinár sa ho potom opýtal, ako sa ocitol na Ukrajine a muž krátko odpovedal, že padol do zajatia.

Kačura serveru aktuality.sk povedal, že mal možnosť hovoriť so zajatcom asi pol hodiny. Ukrajinci podľa neho Slováka zajali na fronte pri meste Lyman, kedy sa im po treťom útoku vzdal.

„Časť mužov, s ktorými bol, padla, a nedošli do bodu, kam sa mali dostať. Bol medik, mal odnášať ranených. Skrýval sa v prázdnom zákope, ale ten trafil dron. Vyrazil dopredu, ale miesto na ruské sa dostal na naše pozície,“ vyhlásil Kačura.

Nie je jasné, kedy sa ocitol na fronte

Zatiaľ nie je jasné, kedy presne sa Slovák ocitol na fronte. Dovtedy podľa toho, čo povedal Ukrajincom, pôsobil v okupovanej Luhanskej oblasti, kde pomáhal pri nakladaní áut.

„Tvrdil, že do bojových aktivít ho nezapájali. Ako kontraktníka, teda človeka, ktorý podpísal zmluvu s armádou, ho ale poslali na front a následne sa ocitol v útoku. Všetkým im vraj oznámili, že pôjdu do útoku. Hovoril o tom, že mali veľa strát, zranených,“ uviedol Kačura.

„To hovoril počas výsluchu, ale u neho v telefóne mu údajne našli veľa propagandistickej literatúry o genocíde donbaského ľudu – všetko to, čo Rusko šíri od roku 2014,“ dodal Kačura pre aktuality.sk.

Slovák sa údajne nechal naverbovať do medzinárodnej jednotky spoločne s Indmi, Nepálcami či Mongolmi. Zmluvu s ruským ministerstvom obrany vraj podpísal v Moskve, a to za žold okolo 200-tisíc rubľov mesačne (niečo cez dvetisíc eur), povedal Kačura.

„O žiadnych dátumoch sa nezmienil. Jediné, čo mi povedal, bolo, že sa 27 dní neumýval. Tvrdil, že ho zajali počas posledných májových dní. Možno to bolo 28. alebo 29. mája. Na pozícii mohol byť nejakých dvadsať dní,“ dodal Kačura.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet