Na hlavný obsah

Ulicu v Holandsku, kde sídli ruské veľvyslanectvo, chceli premenovať po Navaľnom. Mestská rada petíciu zamietla

Dôvodom je dodržiavanie zásad pomenúvania ulíc v krajine.

Ulicu v Holandsku, kde sídli ruské veľvyslanectvo, chceli premenovať po Navaľnom. Mestská rada petíciu zamietla
Na archívnej snímke ruský opozičník Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Mestská rada v Haagu, v ktorom sídli holandská vláda a tiež veľvyslanectvá iných krajín, zamietla žiadosť občanov o premenovanie ulice, kde sídli ruské veľvyslanectvo, na počesť zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Uviedol v utorok (4. 6.) informačný portál DutchNews.nl.

Podľa informácií DutchNews.nl okolo 86-tisíc ľudí podpísalo online petíciu. Požadovali zmenu názvu ulice, kde sídli veľvyslanectvo Ruskej federácie z Ulice Andriesa Bickerwega na Ulicu Alexeja Navaľného. Petícia vznikla po smrti Navaľného v sibírskom väzenskom tábore vo februári tohto roka.

Lissa Holmanová, iniciátorka uvedenej petície, pre médiá uviedla, že 47-ročný bývalý právnik bol „hrdinom našej doby“, lebo sa odvážil vystúpiť proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Mestská rada svoje odmietavé rozhodnutie zdôvodnila tým, že dodržiava zásadu nepomenovávať ulice po ľuďoch, ktorí sú mŕtvi menej ako desať rokov. Ulice so staršími názvami pritom bývajú premenovávané len v „najnaliehavejších prípadoch“.

Členovia rady okrem toho upozornili, že zmena názvu ulice by sa dotkla aj ostatných obyvateľov a podnikov na tejto adrese. Na tej istej ulici pritom sídli aj veľvyslanectvo Azerbajdžanu.

„Tento administratívny zásah by mal veľký dosah. To by viedlo k finančným a iným možným námietkam,“ uviedla mestská rada v písomnej odpovedi na občiansku petíciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet