Na hlavný obsah

Umelá inteligencia zneužila identitu ľudí. Obeťou sa stala aj študentka Oľga: Myslela som si, že je to vtip

Prvé takéto prípady sa objavili v Číne.

Umelá inteligencia zneužila identitu ľudí. Obeťou sa stala aj študentka Oľga: Myslela som si, že je to vtip
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Umelá inteligencia ukradla a zneužila identitu ľudí. Prvé takéto prípady sa objavili v Číne. Na falošných videách digitálni dvojníci západných influencerov šíria propagandu a predávajú ruský tovar. Podľa odborníkov ide o príklad hrozby, ktorú umelá inteligencia predstavuje.

Ukrajinka Oľga Loieková na týchto videách hovorí mandarínskou čínštinou a chváli Rusko. Nie je to však ona. Aj pre túto mladú influencerku to bol šok, keď zistila, že jej tvár a hlas zneužili pomocou umelej inteligencie v Číne.

„Najskôr som bola zmätená a myslela som si, že je to vtip. Potom som tie videá našla. Bola som na nich ja a naozaj som hovorila po mandarínsky. V pozadí bol Kremeľ a ja som chválila Rusko a Čínu,“ prezradila ukrajinská študentka Oľga Loieková.

Oľgine digitálne dvojníčky dostali aj nové mená. Napríklad ako Nataša tvrdila, že je Ruska a ďakovala Pekingu za podporu Moskvy. V ďalších videách robila zase marketing a predávala ruské cukríky.

Umelej inteligencii a kradnutiu identít sa v Správach RTVS venovala Martina Jančiarová:

Takýchto videí s Oľginou tvárou vzniklo takmer 5-tisíc a falošné účty si v Číne našli státisíce sledovateľov.

„Nepáči sa mi, že ktokoľvek môže zneužiť tvár iného človeka a povedať, čo chce. Nepáči sa mi, že takto zneužili moju tvár. Nikdy by som také veci, ako odzneli vo falošných videách, nepovedala,“ uviedla Oľga.

Jeden z mnohých prípadov

Toto je len jeden z mnohých prípadov, keď umelá inteligencia ukradla a zneužila identitu človeka. Na čínskych sociálnych sieťach je ich oveľa viac.

„Je to večný problém. So silnejšími nástrojmi na vytváranie a šírenie informácií bude takýchto obsahov ešte viac. Bojovať proti tomu bude musieť zákon. Umelá inteligencia je však vždy o krok vpred a legislatíva ju zrejme nikdy nedobehne,“ skonštatoval profesor na Právnickej univerzite v Pekingu Xin Dai.

Čína už na nástrahy reagovala návrhom opatrení, ktoré by mali riadiť generatívnu umelú inteligenciu. Teda takú, ktorá vytvára úplne nový obsah. Vôbec prvé pravidlá vo forme zákona pre ňu zaviedla v marci Európska únia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet