Na hlavný obsah

Úrad vlády kritizuje slová premiéra Fialu, že obnovenie medzivládnych konzultácií je predčasné

Česko začiatkom marca odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Úrad vlády kritizuje slová premiéra Fialu, že obnovenie medzivládnych konzultácií je predčasné
Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala. Foto: TASR/AP/Jakub Kotian

Úrad vlády SR nepovažuje utorkové (25. 6.) vyjadrenie českého premiéra Petra Fialu po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom, deň pred oficiálnou návštevou novozvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Českej republike, za úctivé a napomáhajúce dobrým susedským vzťahom.

Česká vláda je na Slovensku kedykoľvek vítaná pri plnom rešpekte a úcte k rozdielnosti postojov, ktoré nesmú zaťažovať slovensko-české spolužitie, informoval tlačový odbor ÚV SR.

„Mierový postoj vlády Slovenskej republiky k vojne na Ukrajine je suverénnym postojom Slovenskej republiky a nemôže byť prekážkou rozvoja česko-slovenskej vzájomnosti. S rovnakým znepokojením sme prijali informáciu, že česká polícia považuje hrubé a neúctivé schvaľovanie atentátu na slovenského predsedu vlády Roberta Fica za prejav slobody slova, hoci pri výrokoch vlastných občanov kritizujúcich Ukrajincov už túto mieru pochopenia pre slobodu prejavu nemala,“ uviedol ÚV SR.

Fiala sa v utorok vyjadril, že obnovenie medzivládnych konzultácií medzi českou a slovenskou vládou považuje za predčasné. Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sú prejavom nadštandardných vzťahov medzi štátmi. Kabinet českého premiéra to zdôvodnil nesúhlasom s niektorými krokmi slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko