Na hlavný obsah

USA pravdepodobne uzavrie hranice s Mexikom. Joe Biden pripravuje nariadenie

Nové pravidlá sa nevzťahujú na maloletých bez sprievodu.

USA pravdepodobne uzavrie hranice s Mexikom. Joe Biden pripravuje nariadenie
Na ilustračnej snímke hranica medzi Mexikom a USA. Foto: Unsplash

Americký prezident Joe Biden pripravuje výkonné nariadenie, ktoré má obmedziť počet žiadostí o azyl a umožní uzavrieť hranice USA s Mexikom. Oznámiť a podpísať ho má v utorok (4. 6.). Informuje agentúra DPA, webová stránka denníka El País a stanica CNN.

Toto nariadenie je podobné opatreniu, ktorým exprezident Donald Trump počas svojho pôsobenia v Bielom dome sprísnil azylové pravidlá, píšu médiá. Umožní uzavretie hraníc po tom, ako denný počet nezákonne prichádzajúcich osôb prekročí 2 500. Opätovne otvorené budú až vtedy, keď tento počet klesne pod 1 500.

Presné znenie nariadenia vrátane denného limitu osôb prichádzajúcich bez povolenia sa ešte môže zmeniť, uviedla stanica CNN. Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na maloleté osoby bez sprievodu dospelých.

Bidenova administratíva na tomto opatrení pracovala niekoľko týždňov. Situácia na hraniciach USA s Mexikom je jednou z tém, ktoré najviac znepokojujú voličov pred novembrovými prezidentskými voľbami, píše El País. Republikáni tvrdia, že demokrat Biden stráca kontrolu nad južnými hranicami krajiny, dodáva DPA.

Mexiko je tranzitná krajina pre mnohých migrantov z Latinskej Ameriky, ktorí utekajú pred prejavmi násilia, chudobou a politickou neistotou vo svojich krajinách a usilujú sa dostať do USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet