Na hlavný obsah

V 80. rokoch vyčíňali v Belgicku „brabantskí zabijaci“. Sériu vrážd sa doteraz nepodarilo objasniť

Skupina uskutočnila posledné prepadnutie v roku 1985.

V 80. rokoch vyčíňali v Belgicku „brabantskí zabijaci“. Sériu vrážd sa doteraz nepodarilo objasniť
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Belgickým vyšetrovateľom sa nepodarilo objasniť sériu 28 vrážd a ďalších trestných činov spáchaných v 80. rokoch. Oznámila to v piatok (28. 6.) federálna prokurátorka Ann Fransenová, informujú belgické médiá.

Vyšetrovanie úrady obnovili v roku 2018 a nasadili najmodernejšie technológie, ktoré neboli v čase spáchania skutkov k dispozícii. Ani to však neviedlo k vypátraniu páchateľov, ktorí útočili predovšetkým v strednom Belgicku.

Pri lúpežných prepadoch supermarketov či iných obchodov v rokoch 1982 až 1985 zomrelo 28 ľudí a ďalších viac ako 40 bolo zranených. Prepadnutie sa stalo najmä v provincii Brabantsko v strednom Belgicku.

Väčšinou útočila skupina troch ľudí, ktorí dostali prezývku brabantskí zabijaci. Skupina uskutočnila posledné prepadnutie v roku 1985 a potom so svojou aktivitou, ktorá sa začala v roku 1982, náhle skončila.

Sériu vrážd a prepadnutí médiá označujú za najväčší nevyriešený prípad v dejinách súdobého Belgicka. Úrady sa rozhodli vyšetrovanie v roku 2018 obnoviť, pretože sa domnievali, že by k chyteniu páchateľov mohli pomôcť moderné technológie. Veľa si sľubovali predovšetkým od analýz DNA.

Vyšetrovatelia minuli všetky možnosti, tvrdí prokurátorka

„Roky intenzívneho vyšetrovania a neustále snahy nepriniesli výsledky, ktoré sme očakávali,“ povedala v piatok pred novinármi prokurátorka Fransenová. Vyšetrovatelia podľa nej vyčerpali všetky možnosti.

Od roku 2018 podrobne prešetrili všetky vyšetrovacie tézy, nechali urobiť zhruba 600 analýz DNA, čo si okrem iného vyžiadalo exhumáciu štyroch desiatok tiel, či nové balistické analýzy, uviedla Fransenová.

Prokuratúra sa tak rozhodla prípad odložiť. S výsledkami vyšetrovania sa budú môcť oboznámiť poškodení či príbuzní zavraždených a eventuálne dať podnet na ďalšie vyšetrovanie. Obete a ich príbuzných však podľa agentúr výsledok vyšetrovania sklamal.

Jedna z najvážnejších vyšetrovacích téz uvádzala, že za sériu vrážd a prepadnutí mohla skupina žandárov či bývalých príslušníkov tohto policajného zboru, píše agentúra AFP. Vďaka tomu mohli využiť krytie zo strany kolegov či bývalých kolegov.

Časť obetí či ich príbuzných sa tak domnieva, že vyšetrovanie bolo v minulosti sabotované zvnútra políciou, čo sa však nepreukázalo. Úplne jasný nie je ani motív útočníkov. Počas troch rokov totiž získali z prepadu iba sedem miliónov belgických frankov, čo by dnes zodpovedalo sume zhruba 170-tisícom eurám.

Vyšetrovatelia sa museli pôvodne ponáhľať, pretože činy by boli do konca budúceho roka premlčané. V marci však belgický parlament schválil zmenu, vďaka ktorej sa na prípad lehota nebude vzťahovať, a teda nebude premlčaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet