Na hlavný obsah

V Banskobystrickom kraji otvorili pediatrickú ambulanciu. Získali pre ňu novú posilu

Na Slovensku pretrváva problém s nedostatkom pediatrov.

V Banskobystrickom kraji otvorili pediatrickú ambulanciu. Získali pre ňu novú posilu
Na snímke nová ambulancia. Foto: RTVS

Banskobystrický samosprávny kraj otvoril svoju v poradí už siedmu ambulanciu. Podarilo sa mu získať novú detskú lekárku pre Zvolenský okres. Nedostatok pediatrov je na Slovensku dlhodobým problémom.

Novou posilou medzi detskými lekármi na najväčšom zvolenskom sídlisku Západ je Aneta Ševčíková. Pracovala v detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Chcela zmenu a podmienky, ktoré jej ponúkol Banskobystrický samosprávny kraj, ju presvedčili pracovať v novej pediatrickej ambulancii.

„Chcela som zažiť prácu pediatra teda aj z iného uhla, nielen ako nemocničný pediater na veľkej klinike, ale ako ambulantný pediater, kedy vidíte tie detičky rásť a sprevádzate ich tým životom,“ priblížila pediatrička Aneta Ševčíková.

Viac o novej pediatrickej ambulancii zisťoval v Správach RTVS redaktor Marek Pivoluska:

Pre začínajúceho lekára je problém preklenúť obdobie, kým si získa dostatočný počet pacientov, za ktorých dostáva zo zdravotných poisťovní peniaze.

„Náš stimul a to, čo robíme, že my ako kraj zakladáme ambulancie a vytvárame zázemie ekonomické a administratívne pre lekárov, to znamená, že lekár nerieši ani platby, nerieši ani administratívu, všetko toto zabezpečujeme my ako kraj,“ vysvetlil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK! Ondrej Lunter.

„Toto je určite veľká pomoc, takže ja sa môžem tým pádom sústrediť na svoju medicínsku časť práce, čo je naozaj výborné,“ pochvaľuje si Aneta Ševčíková.

Na Slovensku chýba približne 230 detských lekárov. Mnohí pediatri sú už v dôchodkovom veku. „V kraji nám chýba tak akútne asi 30 pediatrov. Najviac v okresoch Krupina, Rimavská Sobota, Detva, Revúca. Takže plánujeme v tom pokračovať,“ informoval riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt.

Priemerný vek pediatrov je v Banskobystrickom kraji zhruba 60 rokov, veľký problém s nedostatkom detských lekárov môže nastať podľa krajskej samosprávy do dvoch rokov. Ďalšiu krajskú detskú ambulanciu chce samosprávny kraj otvoriť v Banskej Štiavnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny