Na hlavný obsah

V Bratislave sa uskutočnil pochod za slobodu a demokraciu. Organizátori apelovali na zachovanie nezávislosti médií

Zhromaždenia sa zúčastnili stovky ľudí.

V Bratislave sa uskutočnil pochod za slobodu a demokraciu. Organizátori apelovali na zachovanie nezávislosti médií
Na snímke protest a pochod Za slobodu a demokraciu Slovenska. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V centre Bratislavy bol Pochod za slobodu a demokraciu. Viaceré občianske platformy demonštrovali nesúhlas s vládnymi zákonmi.

Hlavným motívom protestujúcich občianskych združení a mimovládnych organizácii bolo vyjadriť svoj postoj a odhodlanie bojovať za nezávislosť médií na Slovensku.

Asi tou najvypuklejšou témou proti ktorej sa protestovalo bol zámer vlády zrušiť verejnoprávnu RTVS a vytvoriť nový telerozhlas STVR. Stovky ľudí protestovalo proti tejto zmene. Hovorili, že by to znamenalo ovládnutie verejnoprávnosti na Slovensku s cieľom, aby slúžila vládnej moci.

„Chceme dať najavo to, že tým, že prídeme o slobodu slova, tak Slovensko sa stane krajinou, ktorá bude čiernou dierou v civilizovanom svete,“ vyjadril sa člen iniciatívy Mier Ukrajine Marián Kulich.

K protestnému pochodu sa vyjadril podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

„Vôbec nezazlievam protestujúcim, že protestujú. Je to vyjadrenie ich názoru. Ja skôr zazlievam médiám, vrátane vás (RTVS), prečo nedávate priestor aj tým, čo neprotestujú. Prečo nehovoríte o tom, že v týchto dňoch mal byť protestný koncert vo veľkej budove rozhlasu a že muzikanti povedali, že sa nebudú zúčastňovať týchto politických akcií, ktoré jednoznačne toto vedenie vyprovokúva,“ uviedol.

Keď sa dav protestujúcich presunul z námestia SNP až na Námestie slobody, na pódiu vystúpili predstavitelia mimovládnych organizácii. Kritizovali to, že sa ich koalícia snaží vykresliť ako zahraničných agentov. Kritizovali aj to, že sa Slovensko uberá viac na východ a je neochotné vojensky pomáhať Ukrajine.

Organizátori na záver vyjadrili víziu, že chcú v protestných zhromaždeniach pokračovať a nechcú vzdať boj za slobodné Slovensko.

Situáciu na pochode monitoroval redaktor RTVS Jakub Horáček:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko