Na hlavný obsah

V Británii sa blížia parlamentné voľby. Prvá debata dvoch najväčších konkurentov bola plná sporov

R. Sunak a K. Starmer diskutovali o financiách aj imigračnej politike.

V Británii sa blížia parlamentné voľby. Prvá debata dvoch najväčších konkurentov bola plná sporov
Na snímke zľava Rishi Sunak a Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Britský konzervatívny premiér Rishi Sunak a šéf opozičných labouristov Keir Starmer v utorok (4. 6.) v prvej debate pred parlamentnými voľbami mali spor o tom, ako posilniť ekonomiku, znížiť rastúce životné náklady či zlepšiť služby v zdravotníctve, ako aj o migračnej politike.

Predseda vlády vyhlásil, že labouristi by v prípade svojho víťazstva vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 4. júla, „zvýšili všetkým dane o 2-tisíc libier (vyše 2 300 eur)“. Starmer to označil za „totálny nezmysel“ a prisľúbil, že by zvýšil investície do „zelených projektov“ a usiloval sa o zníženie cien energií. Informovala spravodajská stanica Sky News.

Sunak v rozprave tvrdil, že iba konzervatívci majú plán na posilnenie ekonomického rastu, zatiaľ čo Starmer o vládnucej strane vyhlasoval, že má na svedomí 14 rokov ekonomického chaosu, píše agentúra Reuters.

Obaja politici sa preli o to, ako znížiť rastúce životné náklady, skrátiť dobu čakania na zdravotné zákroky a o migračnej politike. Prieskum mienky vykonaný tesne po debate podľa Reuters naznačuje, že argumentačne vyhral Sunak. No jasným favoritom volieb sú podľa predvolebných prieskumov stredoľavicoví labouristi.

Odkazy voličom

Sunak zdôraznil, že konzervatívcom sa podarilo skrotiť infláciu a že jeho strana má jasný plán posilnenia ekonomiky, ktorý funguje. Starmer naopak voličom odkázal, že labouristi ponúkajú „otočenie listu a obnovu“ namiesto „chaosu a rozdeľovania“ spoločnosti.

„Keir Starmer vás žiada, aby ste mu dali bianko šek, keď nepovedal, čo si zaň kúpi a koľko vás to bude stáť,“ povedal Sunak vo svojom záverečnom komentári. „V neistej dobe si jednoducho nemôžeme dovoliť neistého premiéra,“ dodal. Starmer mu oponoval, že by na rozdiel od konzervatívcov „nikdy neponúkal nesplniteľné sľuby“.

„Predstavte si, ako by ste sa cítili, keby ste sa 5. júla zobudili a konzervatívci stáli na čele vlády na ďalších päť rokov. Ďalších päť rokov úpadku a rozdeľovania, podpaľačom by boli vrátené zápalky,“ vyhlásil Starmer.

„Teraz si predstavte, že otočíte list s labouristickou vládou, ktorá si vyhrnie rukávy a pustí sa do práce. Voľba je jasná: Ďalší chaos s konzervatívcami alebo šance obnoviť Britániu so zmenenou Labouristickou stranou,“ dodal.

Zvyšovanie daní

Sunak zopakoval argument konzervatívcov, že labouristi nemajú pre krajinu žiadny plán okrem toho, že „každému zvýšia dane o 2-tisíc libier“. „Pamätajte na moje slová, labouristi vám zdvihnú dane, je to v ich DNA. Vaša práca, vaše auto, váš dôchodok, zmieňte čo chcete, labouristi to zdania,“ povedal Sunak.

Starmer toto obvinenie ihneď nepoprel. Neskôr označil nariekanie, že jeho strana zvýši dane o 2-tisíc libier za „totálny nezmysel“. Hovoril o tom, že jeho otec pracoval vo fabrike a matka bola zdravotnou sestrou.

Povedal, že v detstve jeho rodina nemala veľa peňazí a že obavám Britov z rastúcich nákladov na rozdiel od bohatého bývalého bankára Sunaka rozumie. Labouristi opakovane vyhlásili, že ak vyhrajú voľby, nebudú zvyšovať daň z príjmu ani príspevky na sociálne poistenie, pripomenula agentúra Reuters.

Imigračná politika

Ďalšia vyostrená časť debaty sa týkala imigračnej politiky, keď Sunak hovoril o pláne vyriešiť deportáciami do Rwandy nárast počtu prisťahovalcov nelegálne prichádzajúcich do Británie.

Zároveň vyhlásil, že labouristi podobný odstrašujúci prostriedok nepredstavili a že konzervatívci uprednostnia bezpečnosť Británie pred akýmkoľvek zahraničným súdom.

To mu mohlo podľa Reuters v publiku získať určité politické body. Starmer tiež uviedol, že má plán na riešenie nelegálnej migrácie. Zvážil by vybavovanie žiadostí o azyl v tretích krajinách, ak by to neporušovalo medzinárodné právo.

Obaja politici tiež vyhlásili, že v prípade novembrového víťazstva Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách zachovajú blízke vzťahy so Spojenými štátmi.

Starmer povedal, že úzky vzťah medzi USA a Britániou pretrvá bez ohľadu na to, kto obsadí prezidentský a premiérsky post. „Mať silný vzťah s naším najbližším partnerom a spojencom v Spojených štátoch je zásadné pre zabezpečenie bezpečnosti všetkých obyvateľov našej krajiny,“ uviedol Sunak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet