Na hlavný obsah

V populárnej dovolenkovej destinácii budú opäť pôsobiť slovenskí policajti. Aké problémy turistov riešia?

Vlani v Chorvátsku slovenskí policajti riešili 295 prípadov.

V populárnej dovolenkovej destinácii budú opäť pôsobiť slovenskí policajti. Aké problémy turistov riešia?
V Chorvátsku budú opäť k dispozícii slovenskí policajti. Foto: RTVS

Aj tento rok budú našim dovolenkárom v Chorvátsku k dispozícii slovenskí policajti. Pripoja sa ku kolegom z ďalších 19 štátov. Tamojším policajtom pomáhajú od začiatku júla, do konca augusta v prímorských oblastiach.

Slovenských policajtov bude možné stretnúť v Crikvenici a Trogire. Dvojčlenná hliadka má vždy za veliteľa chorvátskeho policajta. Dušan Svitáč je súčasťou tohto projektu už jedenástykrát. Najčastejšie majú naši turisti problém s dopravnými predpismi a parkovaním.

„Príde k autu a dostane nejakú tú pokutu a nevie čo s tým. Rieši sa to tak, že treba každú tú pokutu zaplatiť,“ vysvetlil poriadkový policajt Svitáč.

Slovenskí policajti budú dostupní aj v Chorvátsku. Bližšie informácie priniesla v reportáži v relácii Správy RTVS redaktorka Natália Krížová:

Policajti pomáhajú aj pri krádežiach či strate dokladov. Naopak, nedokážu pomôcť v prípade, ak človek naletí podvodníkovi s ubytovaním. „Nemôžeme do toho zasahovať, pretože to je občiansko-právny spor v tom, že to je dohoda medzi tou ubytovacou spoločnosťou,“ priblížil Svitáč.

Dôležité plánovanie cesty

Hovorca Prezídia policajného zboru Roman Hájek upozorňuje, že dôležité je poriadne si naplánovať už cestu.

„Naplánovať si dostatočný čas na cestu, odpočinky, zásobiť sa nejakým ľahkým jedlom a tekutinami, pretože dopravné udalosti, či už dopravná nehoda, alebo škodové udalosti, sú veľmi časté práve pri tej preprave, pretože nie každý je zvyknutý tak dlho šoférovať,“ uviedol.

Často riešia krádeže na pláži či v ubytovaní. Preto odporúčajú nenosiť na pláž veľkú hotovosť, ani doklady. Všetci ôsmi policajti, ktorí budú k dispozícii dovolenkujúcim Slovákom, musia vedieť po chorvátsky. Jednou z ich úloh je pomôcť našim občanom prekonať jazykovú bariéru, ak sa dostanú do nemocnice alebo potrebujú komunikovať s chorvátskou políciou.

Idem teraz prvýkrát do Chorvátska, mám za sebou viacero medzinárodných misií, ale do Chorvátska prvýkrát. Teším sa na slovenských turistov,“ povedal nadporučík Ivo Džurbala.

Minulý rok slovenskí policajti riešili 295 prípadov, väčšinou dopravné nehody. Smutnou bilanciou bolo aj 11 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko