Na hlavný obsah

V Holandsku už odštartovalo hlasovanie do eurovolieb. Sú prvou krajinou, kde si občania vyberajú svojich zástupcov

Holanďania si vyberajú z 31 europoslancov.

V Holandsku už odštartovalo hlasovanie do eurovolieb. Sú prvou krajinou, kde si občania vyberajú svojich zástupcov
Na snímke líder holandskej Strany slobody Geert Wilders počas volieb do europarlamentu v Haagu. Foto: TASR/AP

Holanďania vo štvrtok (6. 6.) ako prví začali hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Prieskumy naznačovali, že najviac hlasov získa, rovnako ako v parlamentných voľbách vlani v novembri, krajne pravicová Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa. Volebné miestnosti sa uzavrú o 21.00 h SELČ, vtedy budú rovnako zverejnené prvé exit polly.

Holanďania vyberajú celkovo 31 europoslancov, je to o päť viac ako pri voľbách v roku 2019. Nárast spôsobil odchod Británie z EÚ, keď sa menili počty europoslancov. Ide aj o reakciu na demografický vývoj v Holandsku.

Vo voľbách v Holandsku neexistuje volebná klauzula, teda minimálny podiel hlasov, ktorý musí politická strana získať, aby sa dostala do EP. Strany potrebujú získať len dostatočné percento hlasov na jedno kreslo. Vzhľadom na 31 mandátov tak strana potrebuje na jedno kreslo dosiahnuť aspoň 3,23 percenta z celkového počtu hlasov.

Zástupcovia hlavných holandských strán sa ešte v predvečer volieb stretli v debate televíznej stanice NOS. Hlavnou témou bola najmä migrácia a otázka, aký veľký nápor migrantov ešte Európa zvládne. Lídri deviatich najväčších strán riešili tiež medzinárodnú bezpečnosť, poľnohospodárstvo, klímu a sociálne zabezpečenie.

Zajtra nasledujú ďalšie krajiny

Prieskumy predpovedali strane PVV zisk ôsmich kresiel, čo pre ňu bude znamenať veľký úspech, v súčasnom Európskom parlamente totiž Wilders nemal žiadneho zástupcu. Osem mandátov by mohla taktiež získať koalícia Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL).

Na štvrtkové holandské hlasovanie nadviažu v piatok (7. 6.) Írsko a v sobotu (8. 6.) pôjdu k volebným urnám voliči v Lotyšsku, na Malte a na Slovensku. Česko a Taliansko sú jediné dve krajiny, kde sa môže hlasovať dva dni – v ČR v piatok a v sobotu, v Taliansku v sobotu a v nedeľu.

Ďalších 20 krajín EÚ (Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Grécko, Maďarsko, Litva, Luxembursko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko) organizuje voľby v nedeľu 9. júna.

Prvé výsledky hlasovania vo všetkých 27 štátoch budú zverejnené až po uzavretí poslednej volebnej miestnosti v EÚ, čo nastane v nedeľu o 23.00 h v Taliansku. Prvé národné odhady sa však očakávajú už v nedeľu okolo 18.15 h a prvé odhadované zloženie nového europarlamentu okolo 20.15 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet