Na hlavný obsah

Do nových bytov sa nenasťahujú. V Japonsku zbúrajú budovu, ktorá bráni výhľadu na ikonickú horu Fudži

Noví majitelia sa mali do bytov nasťahovať už budúci mesiac.

Do nových bytov sa nenasťahujú. V Japonsku zbúrajú budovu, ktorá bráni výhľadu na ikonickú horu Fudži
Ilustračná snímka výhľadu na horu Fuji. Foto: Profimedia

Japonský developer v utorok (11. 6.) oznámil, že sa rozhodol zbúrať takmer dokončenú desaťposchodovú bytovku v Tokiu. Vyhovel tak protestom obyvateľov, že stavba bráni vo výhľade na ikonickú horu Fudži. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Sekisui House uviedla, že sa „dobrovoľne rozhodla projekt ukončiť“. „Nedá sa poprieť, že súčasná situácia má obrovský vplyv na krajinu. Rozhodli sme sa uprednostniť výhľad z ulice.“ Uviedol developer vo vyhlásení, pričom noví majitelia sa mali do bytov nasťahovať už budúci mesiac.

Budovu postavili v štvrti Kunitachi na západe Tokia, ktorá je atraktívna pre typické výhľady na najvyššiu horu Japonska (3 776 metrov nad morom).

Nová budova na konci ulice známej ako Fujimi (Výhľad na Fudži) však tento efekt kazí, pretože zakrýva polovicu majestátnej aktívnej sopky. Developerská spoločnosť uviedla, že pri procese výstavby nebolo nič nezákonné. „Nevenovali sme však dostatočnú pozornosť vplyvu na okolité prostredie,“ spresnil Sekisui House vo vyhlásení.

Oznámenie o zbúraní bytového komplexu bolo pre niektorých obyvateľov vítanou správou. „Nechceli sme stratiť príťažlivosť nášho mesta, kde máte za slnečného dňa jasný výhľad na horu Fudži,“ povedal jeden z miestnych pre televíziu TBS.

Japonské úrady v máji osadili veľkú čiernu bariéru neďaleko letoviska Fudžikawagučika, ktorá bráni vo výhľade na horu. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

Podobný postup prijalo aj Kjóto, kde tento rok zakázali turistom pre ich nevhodné správanie vstup do bočných uličiek štvrte, v ktorej žijú gejše. AFP pripomína, že do Japonska ročne prichádza obrovský počet turistov, pričom v marci prvýkrát toto číslo presiahlo tri milióny za jediný mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet