Na hlavný obsah

V Kongu objavili nový variant nebezpečného ochorenia, experti sa obávajú rozšírenia

Epidémiu sa v roku 2022 podarilo zvládnuť vďaka očkovaniu.

V Kongu objavili nový variant nebezpečného ochorenia, experti sa obávajú rozšírenia
Človek s tzv. opičími kiahňami. Foto: SITA/CDC via AP, File

Nový variant ochorenia mpox, ktorý sa rýchlo šíri pozdĺž východnej hranice afrického Konga, je podľa zdravotníckych expertov doteraz najnebezpečnejším kmeňom ochorenia, ktoré bolo predtým známe ako opičie kiahne.

Informovala o tom v stredu (26. 6.) BBC. Vírus spôsobuje lézie po celom tele a v niektorých prípadoch môže byť smrteľný.

Choroba sa v Kongu šíri najmä pohlavným prenosom, ale odborníci tvrdia, že na nakazenie sa novým variantom stačí blízky fyzický kontakt s infikovanou osobou. Lekári sa obávajú, že nový variant by sa mohol rozšíriť aj za hranice krajiny.

Epidémia pod kontrolou vďaka očkovaniu

Globálnu epidémiu mpox v roku 2022 sa podarilo dostať pod kontrolu vďaka očkovaniu najzraniteľnejších skupín, uviedla BBC.

V Konžskej demokratickej republike je však zlý prístup k vakcínam a liečbe. „Choroba sa môže začať šíriť cez letiská. Osoba s léziami sa môže ľahko dostať cez hranice, ak sa dostatočne neskontroluje. Veľmi sa obávam, že tento vírus spôsobí ďalšie škody,“ povedal predstaviteľ ministerstva zdravotníctva v konžskej provincii Južné Kivu.

Práve tam identifikovali nový kmeň. Laboratóriá zatiaľ zistili nový variant vo viacerých mestách hraničiacich s Rwandou.

Vakcína proti opičím kiahňam.
Vakcína proti opičím kiahňam. Foto: SITA/AP Photo/Rick Bowmer

Vírus mali aj novorodenci

Mutácie vo víruse spôsobujú, že ochorenie je nákazlivejšie. V baníckom meste Kamituga sa zrejme rozšíril medzi sexuálnymi pracovníčkami v septembri minulého roka a teraz sa počet nakazených výrazne zvyšuje.

Lekári v oblasti sa obávajú aj o deti školského veku v dôsledku mutácie mpox. Vyskytli sa aj prípady novorodencov, ktorí sa vírusom nakazili od svojich matiek počas tehotenstva. Niektoré ženy kvôli vírusu potratili.

„Toto je určite doteraz najnebezpečnejší kmeň mpox. Nevieme, koľko ľudí má miernejší priebeh ochorenia,“ povedala profesorka globálneho výskumu zdravia na Oxfordskej univerzite Trudie Langová.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už skôr označila šírenie vírusu v Kongu za „znepokojujúce“. Podľa nej je pravdepodobnosť ďalšieho šírenia mutácie „stále vysoko pravdepodobná“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet