Na hlavný obsah

Požiar v kremnickej mincovni: Do vzduchu unikala vysoko jedovatá látka

Hasiči však nenamerali hodnoty, ktoré by miestnych ohrozili.

Požiar v kremnickej mincovni: Do vzduchu unikala vysoko jedovatá látka
Hasiči počas zásahu v Kremnici. Foto: RTVS

V Kremnici v noci horelo. Požiar vypukol v budove mincovne. Keďže horeli aj nebezpečné chemikálie, policajti museli evakuovať aj ľudí z okolitých domov. Prečo začalo horieť vyšetrujú.

Požiar vypukol krátko pred 22.00 h v jednej z výrobných hál mincovne. V budove sa v tom čase nachádzali dvaja ľudia. Tí podľa informácií od polície vyviazli bez zranení. Na mieste zasahovalo takmer tridsať hasičov a viac ako desať kusov techniky.

„Zistili, že sa jedná o nebezpečnú látku v budove, kde veliteľ čaty nasadil plynotesné pretlakové obleky a prvotný prieskum robili vo vnútri. Po prieskume sa zistilo, že pravdepodobne tam bol požiar vzniknutý na galvanickej linke, kde bol hustý čierny dym,“ priblížil veliteľ zásahu Operačného strediska HaZZ v Banskej Bystrici František Páleník.

Policajti museli pre požiar evakuovať aj okolité bytovky, ktoré sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti mincovne.

„Evakuovaných bolo osemnásť bytov z okolitých bytoviek, približne tridsať osôb. Požiar aj zadymenie bolo uhasené a nikto neutrpel žiadne zranenie,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Vo výrobnej hale hasiči zistili, že do vzduchu uniká vysoko jedovatý kyanid sodný, ktorý sa používa na rozpúšťanie zlata z vyťaženej rudy. Už pár desiatok miligramov tejto nebezpečnej látky by dokázalo zabiť človeka.

Hasiči však na mieste nenamerali hodnoty, ktoré by miestnych obyvateľov ohrozili. Počas dňa obhliadol miesto aj expert na zisťovanie príčin požiaru. Škodu predbežne vyčíslili na stovky tisíc eur. Polícia už vo veci začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.

Podrobnosti zisťoval pre Správy RTVS redaktor Lukáš Urbašík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny