Na hlavný obsah

V lete sa na oblohe objaví kométa, možno ju pozorovať aj malým ďalekohľadom. Kedy bude najjasnejšia?

Ide o kométu 13P/Olbers.

V lete sa na oblohe objaví kométa, možno ju pozorovať aj malým ďalekohľadom. Kedy bude najjasnejšia?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Po takmer 70 rokoch sa do vnútornej časti slnečnej sústavy vracia kométa 13P/Olbers. Prostredníctvom malého ďalekohľadu ju možno pozorovať do konca júla. Informoval o tom Fyzikálny ústav v Opave.

„Kométa 13P/Olbers bude v perihéliu 29.júna 2024. V polke letných prázdnin by už mala byť dostatočne vysoko nad obzorom a mala by mať dostatočnú jasnosť na to, aby bola pozorovateľná aj malým ďalekohľadom (triédrom), hoci už bude jej jasnosť klesať,“ uviedol pre spravodajský portál Správy RTVS astronóm Slovenskej ústrednej hvezdárne Peter Dolinský.

Momentálne je kométa dokonca jasnejšia, ako sa predpovedalo, a to o 1,1 magntúdy. „Ak by sa to udržalo, tak by sa mohla jasnosť pohybovať okolo 6,5 – 7 magnitúd,“ dodal Dolinský.

O kométe

Kométu 13P/Olbers možno pozorovať už koncom jari a v lete už počas pokročilého súmraku pred 23. hodinou. Na jej pozorovanie sa vyžaduje stanovisko s dokonale odkrytým výhľadom na severozápadný obzor.

Voľným okom ju nemožno pozorovať kométa neviditeľná, no malými ďalekohľadmi, áno. Počas putovania na nočnej oblohe sa zjaví ako rozmazaný objekt presúvajúci sa súhvezdiami Povozník, Rys, Veľká medvedica (ktorej súčasťou je aj Veľký voz) a Malý lev.

Slabá viditeľnosť kométy si zároveň vyžaduje správne svetelné podmienky a minimálny svetelný smog, ktorý by jej viditeľnosť ešte viac znižoval. Z vybraného pozorovacieho stanoviska by preto smerom na severozápad ani v blízkosti tohto smeru nemalo byť viditeľné žiadne veľké mesto.

Pozorovanie kométy tiež výrazne uľahčí použitie mapy hviezdnej oblohy schopnej zobraziť jej aktuálnu polohu (napr. dostupnej na webe Sky Live).

Kométa 13P/Olbers patrí k menším kométam s periódou (dobou obehu) približne 70 rokov. Zaraďuje sa tak medzi kométy Haleyovského typu, ktorých perióda sa pohybuje v rozmedzí 20 až 200 rokov, uvádza Mgr. Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Kométu 13P pomenovali podľa jej objaviteľa, významného nemeckého astronóma Heinricha Wilhelma Olbersa (1758-1840). Ten sa však do histórie nezapísal iba jej objavom 6. marca 1815 keď ju pozoroval v súhvezdí Žirafy. Olbers je tiež objaviteľom planétok 2 Pallas a 4 Vesta, druhého a tretieho najväčšieho objektu obiehajúceho v pásme planétok medzi Marsom a Jupiterom.

Olbersovu kométu možno v súčasnosti pozorovať na oblohe spolu s kométou 12P/Pons-Brooks. Ak chcete obe kométy pozorovať, máte na to jedinečnú príležitosť, ďalšia príležitosť sa totiž naskytne až v roku 2094.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko