Na hlavný obsah

V Mexiku sa podarilo nájsť ostatky niektorých obetí výbuchu v bani spred 18 rokov

Pod zemou uviazlo 63 baníkov.

V Mexiku sa podarilo nájsť ostatky niektorých obetí výbuchu v bani spred 18 rokov
Biskup Raul Vera celebroval omšu na pamiatku 65 baníkov, ktorí zahynuli v Pasta de Conchos pred 18 rokmi. Foto: Profimedia

Mexické úrady v stredu (12. 6.) ohlásili objav pozostatkov niektorých obetí výbuchu v uhoľnej bani, pri ktorom pred 18 rokmi pod zemou uviazlo 63 baníkov. Informovala agentúra AP.

Nešťastie sa odohralo 19. februára 2006 v uhoľnej bani Pasta de Conchos v mexickom štáte Coahuila, ktorý hraničí s americkým štátom Texas. V čase výbuchu plynu v bani pracovalo 73 osôb – osem ľudí prežilo s vážnymi popáleninami, telá ďalších dvoch ľudí sa podarilo vyniesť na povrch. Ide o jednu z najväčších banských tragédií v histórii krajiny.

Nález ostatkov v jednej z banských siení v stredu ohlásilo ministerstvo vnútra. V sieni, kde sa ostatky našli, v ten deň pracovalo 13 baníkov. Prokuratúra štátu Coahuila v spolupráci s ďalšími inštitúciami teraz začne ostatky skúmať. Pokúsi sa zistiť totožnosť obetí a určiť príčinu ich smrti.

Pátranie po pozostatkoch odmietli hneď tri po sebe nasledujúce vlády v Mexiku ako príliš nákladné a nebezpečné, s neistým výsledkom. Pátranie sa začalo až v roku 2020, keď mexický prezident Andrés Manuel López Obrador prisľúbil ich nájdenie. Pátraním, ťažbou uhlia a jeho spaľovaním poveril štátnu energetickú spoločnosť CFE.

Úrady zatiaľ neuviedli, či banské nešťastie zapríčinil výbuch plynu. Mexické bane boli v čase tragédie vo svete známe tým, že ich prevádzkovatelia sa len veľmi nedostatočne starali o potrebné bezpečnostné vybavenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet