Na hlavný obsah

V Nitre si posvietili na nočné bary inšpektori práce. Ulicu, kde prišli na pochybenia, si nevybrali náhodou

Inšpektori majú podozrenie z nelegálneho zamestnávania v štyroch prípadoch.

V Nitre si posvietili na nočné bary inšpektori práce. Ulicu, kde prišli na pochybenia, si nevybrali náhodou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inšpektori práce kontrolovali nočné podniky v Nitre. Zistili niekoľko podozrení na nelegálne zamestnávanie. Upozorňujú, že čierna práca sa nevypláca. Pokutu dostane zamestnanec aj zamestnávateľ. Výška sankcie môže byť pre firmu likvidačná.

V piatok (7. 6.) krátko po ôsmej večer prekvapila niekoľko nočných podnikov na Mostnej ulici v Nitre inšpekcia práce. Pracovníci prišli v spoločnosti mestských policajtov. Na mieste si overili totožnosť čašníčok a barmaniek a ich evidenciu v Sociálnej poisťovni.

„Ešte som nezažila takúto, toto je prvýkrát,“ povedala barmanka. Majiteľ jedného z podnikov Ľuboš hovorí, že zamestnať niekoho „na čierno“ sa neoplatí. Pokuty sú za to príliš vysoké. „V niektorých prípadoch až likvidačné, takže tu je to všetko poctivé, v poriadku,“ doplnil.

Inšpektori skontrolovali dokopy desať ľudí v troch podnikoch. V štyroch prípadoch majú podozrenie na nelegálne zamestnávanie. Traja z nich sú občania tretích krajín.

„Máme tu brigádu, no zatiaľ keď leto, máme viac času a môžeme pracovať,“ uviedla barmanka s podozrením na nelegálnu prácu.

Ak sa podozrenie na čiernu prácu potvrdí, pôjde o priestupok. Barmanky zaplatia pokutu do 331 eur. „Zamestnávateľovi alebo fyzickej osobe inšpektorát práce uloží sankciu od dvoch do 200-tisíc eur,“ informoval riaditeľ Inšpektorátu práce v Nitre Martin Mada.

Ako dopadla kontrola nočných podnikov v Nitre zisťoval v Správach RTVS redaktor Miroslav Lyko:

Najproblémovejšia ulica v Nitre

Nie náhodou si inšpektori práce vybrali na kontrolu podniky na Mostnej ulici. V rámci Nitry je tu najviac nočných barov, aj preto je podľa mestskej polície v meste najproblémovejšia.

„Najrizikovejšie hodiny sú medzi treťou hodinou až štvrtou hodinou, keď sa zatvárajú podniky. Väčšinou sa jedná o ruvačky, alkohol na verejnosti,“ ozrejmil mestský policajt v Nitre Viktor Jurík.

Inšpekcia práce v Nitrianskom kraji zatiaľ tento rok skontrolovala 69 subjektov, pracovalo v nich 129 nelegálne zamestnávaných ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny