Na hlavný obsah

V. Orbán: Maďarsko nebude blokovať pomoc NATO Ukrajine

Maďarský premiér pritom kritizuje sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho agresii.

V. Orbán: Maďarsko nebude blokovať pomoc NATO Ukrajine
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko nebude blokovať rozhodnutie NATO o poskytovaní podpory Ukrajine, povedal v stredu (12. 6.) podľa agentúry Reuters maďarský premiér Viktor Orbán pri návšteve generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga v Budapešti.

Šéf NATO zdôraznil, že na podporu Ukrajiny, ktorá sa už tretím rokom bráni ruskej vojenskej agresii, nebudú použité maďarské finančné prostriedky ani personál.

Stoltenberg podľa agentúry AFP pripravuje pred júlovým samitom NATO vo Washingtone plán na väčšiu úlohu Aliancie pri koordinácii dodávok zbraní Kyjevu a pri výcviku ukrajinských vojakov. Maďarsko sa predtým proti tejto vízii ohradilo a tvrdilo, že by to mohlo Alianciu zatiahnuť do vojny s Ruskom.

V NATO podľa ruskojazyčného webu stanice BBC rastie znepokojenie v súvislosti s postojom Budapešti k vojne na Ukrajine. Orbán je jediným európskym lídrom, ktorý udržiava úzke vzťahy s režimom ruského vodcu Vladimira Putina. Na Putinov rozkaz ruská armáda vo februári 2022 začala rozsiahlu inváziu do susednej krajiny.

Maďarský premiér kritizuje sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho agresii. Odmieta Kyjevu poskytovať vojenskú podporu s vysvetlením, že to len predlžuje konflikt. V minulosti vyhlásil, že vojna sa môže skončiť iba cez vyjednávania. Ako by bolo možné dosiahnuť mierové hovory, neuviedol.

Na konci mája poznamenal, že plány NATO ohľadom silnejšieho zapojenia sa do vojny na Ukrajine sú ako snaha hasiť požiar plameňometom a Aliancia sa podľa neho každým týždňom približuje k vojne s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet