Na hlavný obsah

Obavy cestujúcich v Poprade: Nový prístrešok na zastávke praskol a zasiahol ženu, museli ju hospitalizovať

Výplň prístrešku je poškodená už druhýkrát.

Obavy cestujúcich v Poprade: Nový prístrešok na zastávke praskol a zasiahol ženu, museli ju hospitalizovať
V Poprade praskol prístrešok na zastávke a zasiahol ženu. Foto: RTVS

Cestujúci v Poprade majú obavy. Sklenená výplň prístrešku na autobusovej zastávke je druhýkrát poškodená. Úlomky zasiahli ženu a poranili ju. Ide pritom o nové prístrešky, ktoré súkromná spoločnosť inštalovala pred troma rokmi.

„Stála som na autobusovej zastávke a z ničoho nič puklo sklo, ako keby do neho niekto strelil,“ opísala incident svedkyňa. Vedľa nej stála žena, ktorú sklo zasiahlo. „Bola v šoku, chytala sa za hlavu a spýtala som sa jej, či je v poriadku, ale ona mi neodpovedala,“ pokračovala svedkyňa.

Stavu ženy, ktorú zasiahol prasknutý prístrešok a okolnostiam incidentu v Poprade, sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Miriam Hozzová:

„V autobuse som zistila, že mám roztrhané na chrbte tričko, že mám krvavý chrbát a že mi krváca hlava,“ priblížila zranená cestujúca. Ešte z autobusu volala sestre. Odviezla ju okamžite na urgentný príjem. Zranenú ženu ošetrili a poslali domov.

„Už doma som sa necítila úplne dobre. A večer, ako som si išla ľahnúť, som začala zvracať. Manžel ma hneď zbalil a išli sme znovu na urgent. Tam mi vlastne povedali, že je to otras mozgu – takže hospitalizácia,“ opísala svoju situáciu zranená žena.

Mesto sa obrátilo na správcu

Mesto kontaktovalo správcu prístreškov, keďže nie je ich vlastníkom. „Okamžite sme požiadali výrobcu o preverenie technického stavu prístreškov, ako aj komponentov a skla v celom meste Poprad. V tejto chvíli nevieme, aké sú technické príčiny tejto nešťastnej udalosti,“ uviedla spoločnosť euroAWK, ktorá prístrešky vlastní.

Špecialista na diagnostiku stavieb, prezident Stavebnej komory SR Ivan Pauer, vidí problém v kotvení skla do oceľovej konštrukcie. „Kotvenie dáva malý priestor na rozťažnosť na oceľovej konštrukcii a aj pri malom prehriatí stláča sklo a sklo praská,“ vysvetlil.

„Budeme očakávať, že mesto nám naozaj odpovie na otázky, ktoré sme sa pýtali, že či sa naozaj vykonali kontrolné skúšky na daných zastávkach a či sú naozaj bezpečné,“ uviedol mestský poslanec František Majerský. Radnica na naše otázky nereagovala.

„Nenapadne vám, keď stojíte, pozrieť sa, čo je nad vami a či vám to náhodou nespadne na hlavu. Aj z toho dôvodu, že sa to stalo už v minulosti s týmito zastávkami, aby sa to neopakovalo, tak si myslím, že by bolo asi potrebné to nejako riešiť,“ myslí si sestra zranenej cestujúcej.

Podľa vlastníka prístrešky na autobusových zastávkach spĺňajú prísne bezpečnostné kritériá a normy. Odborníci však tvrdia, že táto konštrukcia je riziková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny