Na hlavný obsah

V Žiline hrozila ekologická havária. Pre vytekajúci olej z kamióna vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu

Kamión prevážal filtrovaný olej do rafinérie v Holandsku.

V Žiline hrozila ekologická havária. Pre vytekajúci olej z kamióna vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu
Na mieste zasahovalo množstvo hasičov. Foto: RTVS

Hasičské a záchranné zložky v Žiline mali celú noc plné ruky práce. Chceli zabrániť ekologickej havárii. Z kamióna, ktorý prechádzal cez Slovensko, začal vytekať olej. Zrejme išlo o technickú poruchu.

Olej začal vytekať z kamióna s Ukrajinským evidenčným číslom, ktorý smeroval do Holandska. „Jednotka bola privolaná k zásahu, k miestu úniku neznámej látky. Na mieste zasahuje 14 príslušníkov z dvoch hasičských staníc a dokopy šesť kusov techniky,“ informoval veliteľ zásahu Ján Mihálik.

Ako prebiehalo zabraňovanie ekologickej katastrofy v Žiline zisťoval v Správach RTVS redaktor Martin Do:

Na miesto bola privolaná aj inšpekcia životného prostredia, pretože malé množstvo uniklo aj na vozovku. „Bola identifikovaná látka inšpekciou životného prostredia, že ide o technický olej a aktuálne prebieha jeho kvalifikovaný odber a prečerpanie do chránených nádob,“ ozrejmila vedúca Odboru krízového riadenia okresného úradu Žilina Miroslava Staníková.

Išlo o filtrovaný olej, ktorý smeroval do rafinérie v Holandsku. Mesto Žilina vyhlásilo aj mimoriadnu situáciu. „Mesto po riešení na mieste vyhlásilo mimoriadnu situáciu k ôsmej hodine,“ uviedol vedúci Odboru krízového riadenia okresného úradu Žilina Lukáš Čerňava.

Kamión nemohli otvoriť, keďže praskol vákuový obal, v ktorom bol olej prevážaný. Naložených mal 18-tisíc litrov. Ekologická katastrofa vďaka rýchlemu zásahu hasičov nehrozila.

„Pokiaľ sa nám podarí celý objem prečerpať, budeme pokračovať v čistení vozovky sorpčným materiálom,“ dodal povedal Ján Mihálik.

Prečo vákuový obal, v ktorom bol olej naložený, praskol, vyšetruje enviropolícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny