Na hlavný obsah

Rýchlik z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladným vlakom. Hlásia štyri obete a medzi hospitalizovanými aj Slovákov

Na palube vlaku bolo viac ako 300 ľudí.

Rýchlik z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladným vlakom. Hlásia štyri obete a medzi hospitalizovanými aj Slovákov
Zrážka vlakov v Česku si vyžiadala obete. Foto: Facebook/HZS Pardubického kraje

V českom meste Pardubice sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom. Na mieste sú zranení, potvrdil v noci na štvrtok (6. 6.) pre spravodajský portál Novinky.cz hovorca hasičov správy železníc Martin Kavka.

Pri zrážke zomreli najmenej štyria ľudia. Pri nehode zasahovalo množstvo policajtov, hasičov aj záchranárov. Nehoda sa stala krátko pred 23.00 h neďaleko novej zastávky Pardubice-centrum.

Vlak číslo RJ 1021 spoločnosti Regio Jet smerujúci z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladnou súpravou spoločnosti ČD Cargo. V čase nehody bolo na palube vlaku viac ako 300 ľudí.

Predný vozeň rýchlika bol vážne poškodený. „Hovoril som si, že ide na nesprávnu (koľaj), svietila zelená. Zrazu (nastala) rana a vlak zastal,“ vypovedal jeden zo svedkov nehody.

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Na miesto nehody dorazilo 36 jednotiek hasičov, uviedla predstaviteľka HZS Pardubického kraja. „Prvé dva vagóny nákladného vlaku boli prázdne, takže nedošlo k žiadnej ďalšej havárii,“ povedala.

Prebiehalo vyslobodzovanie ľudí z vykoľajeného vozňa a triedenie ranených. Na mieste boli ťažko zranení. „V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom,“ uviedla hovorkyňa záchrannej služby Pardubického kraja Alena Kisialová s tým, že nejde o konečné údaje.

Nehode vlakov v Česku sa v Správach RTVS venovala Karolína Kučerová:

Na miesto dorazili dva záchranárske vrtuľníky – jeden z Hradca Králové, druhý z Prahy. Podľa prvých správ vo vykoľajenom vagóne cestovalo približne 20 ľudí. Poškodené boli aj ďalšie časti vlaku. Nehoda je vážna, povedal pre Českú televíziu hajtman Pardubického kraja Martin Netolický. Železničnú prevádzku vo štvrtok dopoludnia čiastočne obnovili.

„Mám informáciu od hasičov, že likvidácia následkov bude trvať minimálne jeden deň. Počítam, že minimálne dnes a možno tiež zajtra,“ povedal pre RTVS hovorca Hasičskej záchrannej služby Správy železníc v Česku Martin Kavka. Dodal, že zatiaľ spojazdnili jednu koľaj, po ktorej sa jazdí desaťkilometrovou rýchlosťou.

Spoločnosť RegioJet zriadila krízovú telefónnu linku +420 222 222 221. Môžu sa na ňu obrátiť ľudia s otázkami a žiadosťami o pomoc v súvislosti s touto situáciou. Linka je dostupná okrem českého jazyka a slovenčiny aj v ukrajinčine. Ľudia môžu so spoločnosťou komunikovať aj prostredníctvom e-mailu.

Hospitalizovaní sú aj Slováci

Podľa hovorkyne pardubickej nemocnice Kateřiny Semrádovej sú po zrážke vlakov hospitalizovaní aj Slováci. Informáciu potvrdila pre RTVS. Presný počet zatiaľ nemocnica nevie, v týchto chvíľach sú podľa nej v súvislosti so zrážkou hospitalizovaní ôsmi ľudia. Nemocnica ošetrila viac ako 20 osôb, ich stav nekomentovala.

Vážnej nehode sme sa venovali v Ranných Správach RTVS:

Pozrite si fotografie zo zásahu HZS Pardubického kraje:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet