Na hlavný obsah

Vedcov prekvapili snímky sopečných kráterov na Marse, pokrýva ich ľadová námraza

Objav pomôže lepšie pochopiť kolobeh vody na planéte.

Na vrcholoch niektorých z najväčších pohorí v Slnečnej sústave – gigantických sopiek nachádzajúcich sa v tropickom pásme Marsu – sa tvorí ľadová námraza.

Snímky rozsiahlych kráterov s tenkou vrstvou námrazy náhodne zachytila sonda Trace Gas Orbiter (TGO) Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Objav pomôže vedcom lepšie pochopiť kolobeh vody na červenej planéte.

Na záberoch z orbitálnej sondy pokrýva námraza krátery sopiek v hornatej vulkanickej oblasti Tharsis, ktorá sa tiahne v dĺžke približne päťtisíc kilometrov okolo rovníka. Nachádza sa tu aj najvyššia hora Slnečnej sústavy, 22 kilometrov vysoký vrchol Olympus Mons.

Vedecký tím, ktorý objav opísal v časopise Nature Geosciences, bol týmto javom prekvapený. „Mysleli sme si, že v okolí rovníka Marsu je to nemožné,“ povedal planetológ Adomas Valantinas. Je hlavným autorom štúdie, ktorý pôsobil na univerzite vo švajčiarskom Berne a teraz je výskumníkom na Brownovej univerzite v USA.

„Kombinácia slnečných lúčov a riedkej atmosféry udržiava na povrchu a na vrcholoch hôr pomerne vysoké teploty. Na rozdiel od toho, čo vidíme na Zemi, kde sa dajú očakávať ľadové vrcholy,“ povedal Valantinas. Dodal, že existencia ľadovej námrazy je v takýchto podmienkach fascinujúca.

„Zľadovatenie pozorovali aj iné sondy, ale vo vlhkejších oblastiach, najmä na severných pláňach Marsu,“ povedal pre agentúru AFP jeden z autorov štúdie z univerzity Saclay na predmestí Paríža Frédéric Schmidt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet