Na hlavný obsah

Viaceré balkánske štáty zasiahol masívny výpadok elektriny, príčiny zisťujú

Výpadok zasiahol Čiernu Horu, Bosnu a Hercegovinu, Albánsko a časť Chorvátska.

Viaceré balkánske štáty zasiahol masívny výpadok elektriny, príčiny zisťujú
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Masívny výpadok elektriny zaznamenali v piatok (21. 6.) krátko po poludní viaceré balkánske štáty. Výpadok zasiahol Čiernu Horu, Bosnu a Hercegovinu, Albánsko a veľkú časť Chorvátska.

Príčiny výpadku elektriny zatiaľ nie sú známe, informoval o tom chorvátsky denník Dnevnik.

V dôsledku výpadku nefungovali semafory, platobné terminály, zastavili sa električky aj vodné čerpadlá. Úrady uviedli, že nemocnice využili generátory a pacienti neboli ohrození.

Dodávky sa prerušili na viac ako hodinu a ešte ich kompletne neobnovili. Miestne médiá postupne oznamujú mestá, v ktorých sa to podarilo.

Čiernohorská tlačová agentúra (MINA) potvrdila výpadky v rámci Čiernej Hory, ako aj v Albánsku, Bosne a Hercegovine a významnej časti Chorvátska.

„Prenosová sústava Čiernej Hory (CGES) v spolupráci s kolegami z okolia pracuje na riešení problému a zabezpečení dodávok elektriny pre všetkých spotrebiteľov,“ uviedla v oznámení. Prenosové sústavy jednotlivých štátov sú medzi sebou prepojené a problémy jedného štátu ovplyvňujú aj tie ostatné.

Chorvátsky minister hospodárstva Ante Šušnjar a riaditeľ úseku riadenia elektrizačnej sústavy HOPS Danko Blaževič na tlačovej konferencii informovali, že chorvátska sústava nie je poškodená a do prevádzky uviedli všetky výrobné kapacity.

Prvotné informácie hovorili o poruche alebo požiari prenosovej sústavy v Čiernej Hore, odkiaľ sa výpadok ďalej rozšíril. V oblasti sú momentálne horúčavy s teplotami okolo 40 stupňov Celzia. Príčinu výpadku zatiaľ úrady nepotvrdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet