Na hlavný obsah

Viaceré londýnske nemocnice čelia kybernetickému útoku. Skomplikovalo to odbery krvi a krvné transfúzie

Podľa doterajších informácií ide o útok za pomoci ransomware.

Viaceré londýnske nemocnice čelia kybernetickému útoku. Skomplikovalo to odbery krvi a krvné transfúzie
Ilustračná snímka Londýna. Foto: Unsplash

Prevádzku niektorých z najvyťaženejších londýnskych nemocníc výrazne narušil kybernetický útok, píšu server denníka The Guardian a agentúra Reuters. Negatívny dosah to má napríklad na odbery krvi či krvné transfúzie.

Útokom hackerov, ktorý sa v pondelok (3. 6.) zameral na poskytovateľov laboratórnych služieb Synnovis, sú postihnuté nemocnice Guy’s a St Thomas’, ktoré majú spolu na 1 240 lôžok, či zdravotnícke zariadenia King’s College a ďalšie.

Podľa doterajších informácií ide o útok za pomoci ransomware, teda takzvaného vydieračského programu, ktorý obetiam zašifruje súbory. Hackeri potom požadujú poplatok, väčšinou v kryptomeny, za zaslanie kľúča, ktorým sa dáta opäť dešifrujú.

Jeden zo zdravotníkov uviedol, že laboratóriá síce stále fungujú, ale dá sa s nimi komunikovať len papierovou formou, čo dramaticky spomaľuje prácu. Sústredia sa preto len na vyhodnocovanie tých najnaliehavejších krvných testov. Online spojenie so servermi Synnovisu prerušili, aby sa útok nešíril ďalej.

Podobné útoky sa podľa The Guardian objavujú čoraz častejšie. Za posledný rok je to už tretí, ktorý zasiahol skupinu Synlab group, pod ktorú spoločnosť Synnovis spadá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet