Na hlavný obsah

Ministri a politici boli na zápase Slovenska vo Frankfurte, pozval ich futbalový zväz

Nešlo o voľnočasovú aktivitu politikov.

Ministri a politici boli na zápase Slovenska vo Frankfurte, pozval ich futbalový zväz
Vo Frankfurte bol Andrej Danko, ale aj viacerí vládni predstavitelia. Foto: FB/Andrej Danko - predseda SNS, koláž RTVS

Predseda SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko v pondelok (17. 6.) zverejnil sériu fotografií a video z futbalového štadióna vo Frankfurte. Slovenská reprezentácia tam hrala zápas proti Belgicku v rámci európskeho šampionátu. V tom čase bol v nemeckom meste aj vlády špeciál. Ako prvý na to upozornil denník SME.

Spolu s Andrejom Dankom zápas Slovensko – Belgicko sledoval aj poverený predseda NR SR Peter Žiga, minister školstva Tomáš Drucker, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (všetci Hlas-SD) aj minister športu Dušan Keketi (nom. SNS), ktorý podľa informácií SME cestoval civilnou linkou, nie vládnym lietadlom.

Hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann potvrdil, že politikov na zápas pozval Slovenský futbalový zväz (SFZ) aj Únia európskych futbalových zväzov (UEFA). V nijakom prípade teda nešlo o „voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov“.

„Vládnym špeciálom cestovali do Nemecka zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi spolupodieľajú na bezpečnostných opatreniach v rámci futbalového šampionátu,“ priblížil hovorca rezortu.

Doplnil, že na jeho palube boli aj dvaja podpredsedovia NR SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev. Upozornil, že súčasťou cesty boli aj stretnutia so zástupcami belgickej vlády, ako aj primátorom mesta Frankfurt nad Mohanom.

Náklady na let vládnym špeciálom sa proporčne rozdelia medzi päť rezortov. Na spoločnom lete sa predstavitelia rezortov uzniesli po „dôkladnom bezpečnostnom a ekonomickom posúdení“, podotkol Neumann.

Vládny špeciál sa využíva okrem letov politikov aj pri iných situáciách. Napríklad, keď treba dopraviť občanov Slovenska späť do vlasti, ak uviazli v zahraničí. Jedno z vládnych lietadiel viezlo do Frankfurtu 11. júna aj slovenskú reprezentáciu.

„Tento druh dopravy je v našich podmienkach úplne bežný. Aj v minulosti pravidelne štátni predstavitelia za každej vlády opakovane využívali služby Leteckého útvaru MV SR na účasť na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta a podobne, s čím ráta aj štátny rozpočet,“ dodal Neumann.

Letu politikov do Frankfurtu vládnym špeciálom sa v Správy RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko