Na hlavný obsah

VIDEO: Aktivistky v Ríme zafarbili svetoznámu pamiatku. Protestovali proti vysokému počtu vrážd žien

Počas upratovania jej časť uzavreli.

Feministické aktivistky v stredu (26. 6.) postriekali červenou farbou svetoznámu pamiatku – Španielske schody v centre Ríma. Chceli tak podľa vyhlásenia skupiny Bruciamo tutto (prekl. Spálime všetko) protestovať proti vysokému počtu vrážd žien v Taliansku.

Počas akcie rozdávali aktivistky na schodoch pri turistovi obľúbeného námestia Piazza di Spagna plagáty s menami obetí vrážd žien z uplynulých mesiacov, informovala agentúra DPA.

„To je vaša krv: Masaker, ktorý spoločnosť nechce vidieť, ktorý stále zostáva skrytý a akceptovaný, ako keby bolo normálne zomrieť rukou manžela, partnera alebo syna, „volala jedna aktivistka, keď polievala schody farbou. Ženy do nej tiež vytlačili svoje dlane.

Aktivistky pripomenuli okrem iného prípad študentky Giulie Cecchettinovej, ktorú v novembri desiatkami bodnutím nožom usmrtil jej bývalý priateľ po tom, čo sa s ním rozišla. Prípad vyvolal vlnu rozhorčenia.

Vraždy žien v Taliansku opakovane vyvolávajú veľkú pozornosť. Najčastejšie sú vrahmi ich partneri alebo bývalí partneri. Len od začiatku tohto roka bolo podľa talianskeho ministerstva vnútra v Taliansku zavraždených 40 žien. Vlani ich bolo spolu približne 120.

Po akcii v Ríme zasiahla polícia, spisovala aj osobné údaje aktivistiek. Mestské služby následne schody, ktoré patrí medzi najznámejšie pamiatky talianskej metropoly, očistili. Počas upratovania časť schodov uzavreli. Podľa agentúry DPA išlo farbu ľahko odstrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet