Na hlavný obsah

VIDEO: Klimatickí aktivisti posprejovali v Británii historický kamenný monument

Usilujú sa obmedziť ťažbu fosílnych palív.

VIDEO: Klimatickí aktivisti posprejovali v Británii historický kamenný monument
Klimatickí aktivisti sprejujú monument Stonehenge. Foto: Profimedia

Klimatickí aktivisti z hnutia Just Stop Oil v stredu (19. 6.) posprejovali prehistorický kamenný kruh Stonehenge v Británii oranžovou farbou. Skupina sa usiluje o to, aby britská vláda zastavila vydávanie nových licencií na ťažbu fosílnych palív. O incidente informovali britské médiá.

Video ukazuje, ako dvaja aktivisti z hnutia Just Stop Oil (Zastavme ropu) v bielych tričkách striekajú na pamiatku neďaleko britského mestečka Salisbury oranžovú farbu. Ďalší ľudia sa im v tom snažia zabrániť a odťahujú ich preč. Niekoľko kameňov sa aktivistom podarilo zafarbiť.

Skupina uviedla, že na kamene nastriekala oranžovú farbu z kukuričnej múky, ktorú podľa nej „čoskoro zmyje dážď“. Pri Stonehenge sa pri príležitosti letného slnovratu zišlo v minulom roku približne 8 000 ľudí a podobný počet sa očakáva aj tento štvrtok. Zrejme preto si aktivisti vybrali túto svetoznámu pamiatku.

Organizácia Just Stop Oil uviedla, že protestujúcimi bola 21-ročná študentka Oxfordskej univerzity Niamh Lynchová a 73-ročný Rajan Naidu z Birminghamu. Incident sa odohral okolo 11.00 h. Aktivistická skupina pôsobiaca v Británii sa prostredníctvom demonštrácií a priamych akcií usiluje o to, aby sa britská vláda zaviazala zastaviť vydávanie nových licencií na ťažbu fosílnych palív.

Symbol britskej kultúry

„Pokračovanie v spaľovaní uhlia, ropy a plynu bude mať za následok smrť miliónov ľudí. Musíme sa spojiť na obranu ľudstva, inak riskujeme všetko. Preto organizácia Just Stop Oil požaduje, aby naša budúca vláda podpísala právne záväznú zmluvu o postupnom ukončení využívania fosílnych palív do roku 2030,“ uviedol hovorca organizácie Just Stop Oil.

„Ak sa nezaviažeme k obrane našich komunít, budú sa priaznivci hnutia Just Stop Oil spolu s občanmi z Rakúska, Kanady, Nórska, Holandska a Švajčiarska tento rok v lete pripájať k odporu, ak ich vlastné vlády neprijmú zmysluplné opatrenia. Kamenné kruhy sa nachádzajú vo všetkých častiach Európy. Ukazujú, ako sme vždy spolupracovali aj napriek obrovským vzdialenostiam, a my na tento odkaz nadväzujeme,“ vysvetlil hovorca organizácie.

Stonehenge je symbolom britskej kultúry a histórie. Zostáva jedným z najväčších turistických lákadiel krajiny. Megalitický monument zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO vznikal na rovinatých pozemkoch Salisburskej pláni postupne od doby spred 5 000 rokov, pričom unikátny kamenný kruh bol postavený v neskorom neolite asi 2 500 rokov pred naším letopočtom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet