Na hlavný obsah

VIDEO: Zrážku osobného vlaku s nákladným neprežilo najmenej trinásť ľudí

Na prvých záberoch z miesta zrážky vidieť zničené vagóny.

Pri pondelkovej (17. 6.) zrážke osobného a nákladného vlaku v indickom okrese Dárdžiling v štáte Bangla zahynulo podľa aktualizovaných správ najmenej trinásť ľudí. Ďalších približne 30 ľudí sa zranilo. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na políciu.

Na mieste sú už záchranné tímy a sanitky s lekármi. Na prvých záberoch z miesta zrážky vidieť zničené vagóny, z ktorých jeden stojí takmer kolmo.

Podľa miestnych úradov do vlaku Kanchanjunga Express, ktorý spája severovýchodné štáty Assam a Tripura s Banglou, narazil nákladný vlak. Príčiny nešťastia zatiaľ nie sú známe.

Schátraná infraštruktúra

India má jednu z najväčších železničných sietí na svete, ktorú však vybudovali pred viac ako 160 rokmi za britskej koloniálnej nadvlády. Dnes po nej v najľudnatejšej krajine sveta denne premáva približne jedenásťtisíc vlakov, ktoré prepravujú približne trinásť miliónov cestujúcich.

Ako príčina meškaní a početných vlakových nehôd sa často uvádza schátraná infraštruktúra. Hoci vládne štatistiky ukazujú, že počet nehôd a vykoľajení v posledných rokoch klesá, stále sú tragicky časté.

Podľa oficiálnych údajov zahynulo v roku 2021 v celej krajine viac ako 16-tisíc ľudí pri takmer 18-tisíc železničných nehodách. Väčšina z nich sa týkala pádu z vlaku a zrážky vlaku s ľuďmi na trati.

K najhoršiemu železničnému nešťastiu v Indii došlo v roku 1981, keď sa vlak vykoľajil pri prejazde cez most v štáte Bihár; zahynulo približne 800 ľudí. V júni 2023 zahynulo takmer 300 ľudí pri zrážke troch vlakov v štáte Odiša.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet