Na hlavný obsah

Vláda je stále bez premiéra. Ministri však naznačili, kedy sa Robert Fico vráti

Jeho rehabilitácia stále pokračuje.

Vláda je stále bez premiéra. Ministri však naznačili, kedy sa Robert Fico vráti
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: SITA/Diana Černák

Vláda rokuje stále bez premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ministri však naznačil, kedy by sa mohol vrátiť. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) naznačil, že predseda vlády by sa mohol zúčastniť na poslednom júlovom rokovaní vlády. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) hovorí o najbližších týždňoch, teda prelome júna a júla.

Rehabilitácia predsedu vlády stále pokračuje. Podľa Kaliňáka je jej priebeh uspokojivý, no v niektorých okolnostiach je to komplikovanejšie. „To zranenie nebolo jednoduché a návrat do žiadaného 100-percentného stavu proste chvíľu trvá,“ uviedol na stredajšej (26. 6.) tlačovej konferencii.

Rokovaniu vlády a možnému návratu Roberta Fica sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková:

Stále podľa jeho slov platí premiérov predpoklad, že by sa mohol do práce vrátiť na prelome júna a júla. „To znamená niekedy tento alebo budúci týždeň by sa s nami mohol nejakým spôsobom vidieť,“ dodal minister obrany. Nemyslí si, že Fico bude viesť najbližšie výjazdové rokovanie vlády, ktoré sa má uskutočniť 3. júla v Zákamennom.

Premiéra postrelili po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej 15. mája. Streľbou zblízka mu páchateľ činu spôsobil viaceré vážne zranenia.

Vláda vládla

Témou rokovania bola v stredu bola správa o plnení plánu obnovy, vojenské misie na druhý polrok aj zmena zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. Spomínané body už vláda schválila.

Kabinet odobril aj kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Je ním Juraj Schwarcz. Naopak návrh kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva za Slovenskú republiku neprešiel.

V súvislosti s plánom obnovy podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec (Hlas-SD) povedal, že sa pripravujú na podanie piatej žiadosti o platbu, ktorá bude hotová koncom roka.

„Čakáme na vyplatenie peňazí zo štvrtej žiadosti o platbu, tam ide o sumu 923 miliónov eur. Tá by mala prebehnúť niekedy v priebehu júna, júla. Vidíte v správe, že sú tam ešte niektoré červené farby, ale tam komunikujeme intenzívne s ministerstvami, takže malo by sa podariť, aby sme piatu žiadosť splnili,“ skonštatoval vicepremiér.

Z áut do MHD

Ešte pred rokovaním vlády mali tlačovú konferenciu minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD) a minister informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Informovali, že na lepšiu dopravu v Bratislavskom kraji pôjde z eurofondov štvrť miliardy eur.

Výzva je určená na podporu verejnej dopravy ako aj na udržateľný mestský rozvoj hlavného mesta. Podľa ministra Rašiho budú samosprávy či prijímatelia o peniazoch z výzvy rozhodovať sami.

„Je to nový typ výziev, ktoré sme v minulom programovom období nemali a nebude sa o prostriedkoch, kde sa investujú z hľadiska verejnej dopravy rozhodovať na ministerstvách, ale budú o tom rozhodovať všetci aktéri, ktorí v našich regiónoch žijú,“ informoval.

Ráž dodal, že cieľom tejto výzvy je dostať ľudí z áut do verejnej mestskej dopravy, ktorá však musí byť atraktívna a spoľahlivá.

„Má slúžiť na vybudovanie prestupných terminálov, na modernizáciu električkových tratí, napájacích systémov pre trolejbusy. Môže slúžiť aj na nákup vozidiel ekologických. To znamená, že nielen električiek, trolejbusov, ale aj ekologických autobusov, takisto záchytné parkoviská,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál