Na hlavný obsah

Vláda schválila lex atentát, návrh bezpečnostných opatrení na ochranu politikov

Zmeniť sa má ochrana politikov.

Vláda schválila lex atentát, návrh bezpečnostných opatrení na ochranu politikov
Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vláda s pripomienkou schválila návrh bezpečnostných opatrení, tzv. lex atentát. Zmeniť sa má ochrana politikov, vrátane lídrov opozície. Dlhoroční premiéri alebo predsedovia Národnej rady SR (NR SR) by mali dostávať doživotnú rentu.

Ide o zmeny v šiestich zákonoch, ktoré reagujú na atentát na Roberta Fica. Dvaja najvyšší ústavní činitelia majú mať podobné benefity, ako má dnes prezident. Na základe doživotnej renty bude predsedovi parlamentu aj predsedovi vlády prináležať priemerný plat poslanca národnej rady do konca života.

„Ochrana bude poskytnutá od prezidenta, premiéra, predsedu parlamentu cez generálneho prokurátora, ministrov, podpredsedov vlády a samozrejme sme tam pridali aj pozície predsedov politických strán koaličných aj opozičných,“ informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Ústavní činitelia budú mať po novom nárok na nehnuteľnosť, a to nielen byt. Prislúchať im bude aj ochranka. „Možnosť užívať takéto nehnuteľnosti mali v zákonoch aj dnes, dnes z toho robíme povinnosť,“ uviedol na tlačovej konferencii minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Už dnes pracujeme s asi jedenástimi nehnuteľnosťami, ktoré máme vytypované a v budúcnosti môžu slúžiť pre potrebu zabezpečovania ubytovania pre troch najvyšších ústavných činiteľov,“ doplnil Šutaj Eštok.

Podmienky pre verejné zhromažďovanie

Upraví sa tiež zákon o verejnom zhromažďovaní, zavedú sa nové dôvody, prečo môžu byť nepovolené alebo zakázané. Rovnako by mohli byť zakázané aj protesty v blízkosti štátnych inštitúcií či obydlí verejných činiteľov.

„Chceme upokojiť situáciu v oblasti zhromaždení. Napriek tomu, že občania SR majú ústavou garantované právo na pokojné zhromaždenie, veľakrát to nebolo dodržiavané viacerými pochybeniami, možno nie úplne jednoznačnou legislatívou,“ avizoval Robert Kaliňák.

„Preto sme sa dohodli, že je zakázané rušiť pokojné zhromaždenia práve preto, aby toto právo bolo ochránené,“ dodal. V prípade priestupkov, napríklad ak sa občan dopustí nenávistného prejavu, môže byť pokutovaný do výšky tisíc eur a nie 99 eur, ako to bolo doteraz.

Súbor zákonov lex atentát pôjde do Národnej rady v skrátenom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál