Na hlavný obsah

Vladimir Putin sa chystá na zahraničné cesty, navštívi Severnú Kóreu aj Vietnam

Ruský prezident nebol v Pchjongjangu od júla 2000.

Vladimir Putin sa chystá na zahraničné cesty, navštívi Severnú Kóreu aj Vietnam
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi v utorok (18. 6.) a stredu (19. 6.) Severnú Kóreu a potom odcestuje do Vietnamu. Tam ho očakávajú v stredu a vo štvrtok (20. 6.). Podľa agentúry Reuters to oznámil Kremeľ. Putinovu návštevu Severnej Kórey potvrdila aj tamojšia oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval Putina do KĽDR, keď vlani v septembri navštívil ruský Ďaleký východ. Ruský prezident nebol v Pchjongjangu od júla 2000, uviedla agentúra Reuters.

Moskva nedávno podnikla kroky na zblíženie s politicky izolovanou diktatúrou KĽDR, od ktorej okrem iného získala vojenskú techniku pre svoju agresiu proti Ukrajine.

Námestník americkej ministerky zahraničných vecí Kurt Campbell minulý týždeň uviedol, že tieto dodávky majú „významný vplyv na situáciu na bojisku“.

Menej jasné je podľa Campbella to, čo Rusko dodáva Severnej Kórei, krajine, ktorá čelí viacerým sankciám OSN. Mohlo by ísť o tvrdú menu, energiu alebo kapacity, ktoré KĽDR umožňujú rozvíjať jej jadrový a raketový program.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet