Na hlavný obsah

Vládna koalícia chce, aby mal rezort kultúry väčšiu kontrolu nad audiovizuálnym fondom. Vzniknúť má nová rada

Opozícia aj kultúrna obec tento krok kritizuje.

Vládna koalícia chce, aby mal rezort kultúry väčšiu kontrolu nad audiovizuálnym fondom. Vzniknúť má nová rada
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spôsob prerozdeľovania dotácii na audiovizuálne projekty by sa mohol zmeniť. Koalícia chce, aby malo ministerstvo kultúry väčšiu kontrolu. Opozícia a kultúrna obec kritizuje obsah aj proces prijímania legislatívy. Fond ročne prerozdelí 40 miliónov eur na produkciu slovenských filmov a ich prezentáciu v zahraničí.

O tom, kam pôjdu peniaze na audiovizuálne projekty, podľa návrhu už nebude rozhodovať riaditeľ, ale 13-členná rada fondu. Rezort kultúry nominuje piatich členov. Nebude mať teda väčšinu, no bude môcť blokovať rozhodovania.

Podľa opozície návrh spolitizuje prerozdelenie dotácií. Upozorňuje na to, že rezort kultúry nie je jediným prispievateľom do audiovizuálneho fondu.

„Z 13 členov rady novej bude piatich členov nominovať ministerstvo, ktoré doň dáva 15 percent. Toto ja považujem za absolútne neproporčné, ničím neodôvodnené a najmä neprekonzultované s tými ostatnými prispievateľmi do fondu,“ uviedla podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová.

„Stále vysielatelia, producenti budú mať väčšinu v rade. Tým pádom ministerstvo alebo jej nominanti nedokážu zvrátiť v zmysle, že pretlačiť svoje projekty alebo oni nemôžu zasahovať aktívne,“ priblížil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko.

Viac o vzniku novej legislatívy zisťoval v Správach RTVS redaktor Jakub Horáček:

Predkladatelia s kritikou nesúhlasia

Predkladatelia novely zo Slovenskej národnej strany nesúhlasia, že by nediskutovali s ostatnými prispievateľmi fondu. Zástupcovia filmovej obce tvrdia opak.

Kritizujú, že zásadné úpravy chce koalícia presadiť cez pozmeňovací návrh Slovenskej národnej strany bez odbornej diskusie.

„Poslanecký zbor dostal znenie návrhu k dispozícii pár hodín pred začiatkom rozpravy k nemu. Toto konanie nemožno vnímať inak ako účelové. Jeho cieľom nie je skvalitniť fungovanie Audiovizuálneho fondu v prospech slovenskej audiovízie, ale zabezpečiť politický vplyv na jeho rozhodovacie procesy,“ tvrdia v otvorenom liste zástupcovia filmovej obce.

„To v žiadnom prípade tak nie je. Včera som zaregistroval aj od pána Burianeka, šéfa audiovizuálneho fondu. Nie je to niečo, po čom túžili, ale vedia s tým žiť, žiadna katastrofa nenastane,“ reagoval Michelko.

Koalícia priznáva, že o zásadných zmenách mohla informovať skôr. „Musíte mať minimálny čas na to, aspoň 24 hodín, aby ste si ten ‚pozmeňovák‘ mohli porovnať, skonzultovať. Toto sa nestalo,“ podotkol člen výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek.

„Nielen v rámci koalície, ale aj v rámci samotnej SNS si tieto veci povedali úplne otvorene, že tie základné štandardy musia byť dodržané,“ dodal.

„Domnievame sa, že to môže mať aj protiústavný dopad, pretože tu sa rozhoduje o veciach, ktoré sú už v chode,“ povedala poslankyňa NR SR Mária Kolíková. O úpravách v audiovizuálnom fonde budú poslanci rozhodovať v piatok (28. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko