Na hlavný obsah

Vládna koalícia sa stále nedohodla, kto sa stane predsedom parlamentu. Jeho voľbu presúva na september

Letné obdobie chcú využiť na nastavenie vzájomných vzťahov.

Vládna koalícia sa stále nedohodla, kto sa stane predsedom parlamentu. Jeho voľbu presúva na september
Na snímke Andrej Danko (SNS). Foto: RTVS

Voľbu nového predsedu Národnej rady SR (NR SR) koalícia odsúva na jeseň. Pre nezhody medzi vládnymi stranami SNS a Hlas sa na tom lídri dohodli na koaličnej rade.

Na meno nového šéfa parlamentu si počkáme až po letných prázdninách. Kým národniari trvajú na tom, aby sa ním stal Andrej Danko, strana Hlas na to nevidí dôvod.

„Pre stabilitu vládnej koalície by bolo možno lepšie, pokiaľ by ukázali veľkorysosť kolegovia zo strany Hlas a tento post by pripadol Andrejovi Dankovi. Ale naozaj toto je otázka dohôd,“ uviedol podpredseda NR SR Ľuboš Blaha.

„Ja si vážim podporu Smeru-SD, ktorá tu zaznievala a určite sa v našich pozíciách nič nemení. Len otázka je, ako dospieť k cieľu. Dali sme si leto na to, aby sme usporiadali všetky personálne vzťahy a nastavenie koalície,“ informoval podpredseda NR SR Andrej Danko.

„Dohodli sme sa, že využijeme letné obdobie na nastavenie si vzťahov v rámci koalície. Naše postoje sú nemenné a jasne zadefinované, že my ako Hlas rešpektujeme aktuálne platnú koaličnú zmluvu a z nej vyplývajúce nároky,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

„Akékoľvek iné úvahy by museli súvisieť aj s otvorením koaličnej zmluvy a potom by si naozaj nikto vo vláde nemohol byť istý svojim postom,“ podotkol minister investícií Richard Raši.

Prečo sa voľba predsedu parlamentu presúva a kto nahradí Ľuboša Blahu zisťovala v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktorka Katarína Wildová:

Kto sa stane podpredsedom parlamentu?

V národnej rade sa po eurovoľbách uvoľní aj miesto po podpredsedovi parlamentu Ľubošovi Blahovi. Medzi poslancami sa hovorí, že vo funkcii by ho mohol vystriedať Tibor Gašpar.

„Áno, zaznelo toto meno. Musím povedať, že je to nominácia Smeru, ktorý keď sa to rozhodne podať, ale predebatovali to s nami, tak to podajú. Keď nie, tak to sa bude riešiť v septembri.“ potvrdil Andrej Danko.

„Niekedy začiatkom júla sa pravdepodobne vzdám pozície podpredsedu národnej rady. Hneď v ten deň by sme navolili môjho kolegu, ktorý sa už asi rysuje, ale teraz ešte túto informáciu nebudem zverejňovať,“ informoval Ľuboš Blaha.

Koaličná rada sa podľa lídrov zaoberala najmä nadchádzajúcou schôdzou. „Prioritnou témou je vyriešenie vrátených zákonov, nastavenie problematiky RTVS, takisto sú tam mnohé návrhy SNS. Súhlasili sme s diskusiou napríklad o mimovládkach, zákona, ktorý sme preložili na septembrovú schôdzu, pretože očakávame stanovisko Európskej únie,“ ozrejmil Danko.

„Dohodli sme sa, čo pôjde v stredu v rámci zbierky lex atentát na vládu. Dohodli sme sa o postupe v rámci Národnej rady,“ uviedol Šutaj Eštok.

„Mám naozaj úprimné obavy, že lex atentát bude zneužívaný na posilnenie ich moci, na posilnenie vplyvu a moci niektorých inštitúcií na úkor demokratických princípov, slobôd a práv. Uvidíme samozrejme ešte, čo všetko to bude,“ reagoval poslanec NR SR Juraj Krúpa.

Júnová schôdza parlamentu sa začne už v utorok (11. 6.) popoludní a trvať by mala tri týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko