Na hlavný obsah

Vlak na koľaji nemal čo robiť, vyhlásil minister dopravy. ZSSK pochybenie rušňovodiča vylúčila

Zrážku vyšetrujú tri tímy aj polícia.

Vlak na koľaji nemal čo robiť, vyhlásil minister dopravy. ZSSK pochybenie rušňovodiča vylúčila
Pri nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch zomrelo sedem osôb. Foto: TASR/KR PZ v Nitre

Tragickú nehodu pri Nových Zámkoch spôsobilo viacero faktorov. Trať bola vylúčená z prevádzky a vlak na nej nemal čo robiť. Informoval o tom minister dopravy Jozef Ráž na piatkovej (28. 6.) tlačovej konferencii. Šéf rezortu dopravy skonštatoval, že išlo pravdepodobne len o individuálne ľudské zlyhanie, nie technické či systémové.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vylúčila pochybenie rušňovodiča. Uviedol to hovorca ZSSK Dominik Drevický s tým, že dopravca plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody.

„Železničná spoločnosť Slovensko plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody vlaku a autobusu v Nových Zámkoch. Už teraz môžeme vylúčiť pochybenie rušňovodiča, ktoré by mohlo zapríčiniť túto nehodu,“ uviedol Drevický.

Doplnil, že rušňovodič konal podľa predpisov, profesionálne a pohotovo. Podľa medializovaných informácií autobus šoféroval 53-ročný skúsený vodič. Vo firme Arriva, ktorej autobus patril, pracuje dlhé roky.

„Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti, spojené s počasím a opravou infraštruktúry, vykonal všetko, čo bolo v jeho silách. Vzniknutú situáciu nemohol očakávať ani jej zamedziť. Rovnako pohotovo a profesionálne sa správali aj ďalší zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko vo vlaku. Vďaka ich duchaprítomnosti nie sú škody na zdraví a majetku vyššie. Cestujúci vyviazli bez zranení a boli čoskoro dopravení do cieľa,“ doplnil Drevický.

Prípad vyšetruje aj polícia

Generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Alexander Sako uviedol, že pred nehodou prešiel priecestím osobný vlak do Nových Zámkov pri pustených závorách. Následne sa zodvihli, cez koľaje prešlo osobné auto, následne za ním na ne vošiel autobus.

Zrážku vyšetrujú tri vyšetrovacie tímy z ministerstva dopravy, ŽSR aj zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

„V kritickej chvíli sa zrazil s medzinárodným rýchlikom Praha – Budapešť. Prebiehajú šetrenia. Vyšetruje to polícia, nielen spomenuté tri tímy. Podľa predbežných zistení išiel vlak po uzavretej koľaji. Momentálne k tomu nie je viac čo dodať, je to predmetom vyšetrovania,“ priblížil Sako s tým, že k podobnej tragédii na Slovensku ešte nedošlo.

Minister opäť vyjadril pozostalým obetí úprimnú sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie. Všetkým záchranným zložkám sa poďakoval.

Individuálne zlyhanie

Jozef Ráž priblížil, že koľaj uzatvorili pre práce, ktoré prebiehali v súvislosti s poveternostnými podmienkami s predošlých dní. „Na uzavretú koľaj nie je zapnutý systém rámp. Ten sa zapína separátne, pre každú koľaj zvlášť,“ povedal. Vylúčil, žeby signalizácia nefungovala.

Prečo sa vlak na uzavretej trati objavil zistí až vyšetrovanie. Dodal, že koľaj má jednu z najväčších bezpečnostných úrovní, nejde o zastaralé koľajisko. „Žiadna systémová chyba nenastala,“ zdôraznil.

Alexander Sako doplnil, že na koľaj sa už ďalší vlak nedostane. Dodržujú sa podľa neho celoeurópske postupy, a teda má ísť o individuálne zlyhanie.

Pozrite si celý záznam tlačovej konferencie ministra dopravy Jozefa Ráža a generálneho riaditeľa ŽSR Alexandra Saka k dopravnej nehode pri Nových Zámkoch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny