Na hlavný obsah

Vo vojenskom priestore v Česku explodovala munícia, výbuch zabil jedného vojaka

Niekoľko osôb utrpelo zranenia.

Vo vojenskom priestore v Česku explodovala munícia, výbuch zabil jedného vojaka
Závora vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá. Foto: ČTK/Luděk Peřina

Vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá vybuchla zatiaľ bližšie nešpecifikovaná munícia. Explózia zabila jedného vojaka, ďalších siedmich vojakov a jedného zamestnanca previezli do nemocnice v Olomouci. Informovala o tom Armáda ČR na sociálnej sieti X.

Dvaja zo zranených utrpeli stredne ťažké zranenia. Prípad vyšetruje vojenská polícia a na miesto nehody prišla aj česká ministerka obrany Jana Černochová. Poprela, že by išlo o sabotáž zo strany cudzej moci. Chce tak vyvrátiť dezinformácie šíriace sa na sociálnych sieťach.

„V prvotných momentoch vyšetrovania nie je v tejto chvíli žiadne podozrenie, že by išlo o nejakú sabotáž alebo niečo, čo by súviselo s medzinárodnou situáciou, ale že naozaj ide o veľmi tragickú udalosť, ku ktorej došlo pri manipulácii,“ spresnila šéfka rezortu obrany.

Černochová v Olomouci navštívila troch vojakov hospitalizovaných vo vojenskej nemocnici. V pláne má navštíviť aj ďalších dvoch vo fakultnej nemocnici, tí sú však podľa jej slov vo vážnejšom stave. Troch po ošetrení prepustili do domácej liečby.

Situáciu pre reláciu Správy RTVS sleduje spravodajkyňa v Prahe Katarína Vítková:

Podľa primára chirurgického oddelenia vojenskej nemocnice v Olomouci Miroslava Najdekra nie je žiaden z vojakov v ohrození života. Spresnil, že prijali šesť vojakov, z toho troch ošetrili ambulantne, dvoch prijali na pozorovanie a operovať ich budú zrejme zajtra. Jeden potreboval akútny zákrok.

„Všetko to boli črepinové poranenia. Rozsah zranení je ľahký až stredne ťažký. Väčšinou ide o poranenie končatín alebo hrudnej a brušnej steny,“ spresnil.

Reakcie politikov

Sústrasť pozostalým vyjadril aj český premiér Petr Fiala. „Je to tragická udalosť, chcel by som vyjadriť sústrasť pozostalým a rýchle uzdravenie všetkým, ktorí pri tejto nešťastnej udalosti utrpeli zranenia,“ povedal pred odletom na neformálny samit EÚ do Bruselu.

Na sociálnej sieti X sa k nešťastiu vyjadrilo viacero českých politikov vrátane predsedníčky Poslaneckej snemovne Markéty Pekarovej Adamovej. „Správa o úmrtí českého vojaka ma zasiahla, moje myšlienky sú s jeho rodinou,“ napísala šéfka snemovne.

Vojenský výcvikový priestor Libavá so správnym strediskom v meste s rovnakým názvom vznikol v roku 1946 východne od Olomouca na základe rozhodnutia vtedajšej vlády. Po zákonných úpravách v roku 1950 zriadili vojenský obvod Libavá. Vstup na územie obvodu je bez povolenia obvodného úradu zakázaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet