Na hlavný obsah

Vo využívaní alternatívnych trestov pre odsúdených zaostávame. Zmeniť to má novela Trestného zákona

Využívanie týchto trestov je pre štát výhodné.

Vo využívaní alternatívnych trestov pre odsúdených zaostávame. Zmeniť to má novela Trestného zákona
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko oproti iným štátom Európskej únie zaostáva vo využívaní alternatívnych trestov pre odsúdených. Zmenu by mala priniesť novela Trestného zákona, o ktorej momentálne rozhoduje Ústavný súd SR. Využívanie týchto trestov je pre štát výhodné.

Žena čaká na pojednávanie krajského súdu, kým bude rozhodovať v jej veci. Čas do rozhodnutia súdu môže tráviť na slobode s monitorovacím náramkom.

„Mám dve práce. Zamestnávateľ vie, že mám monitorovací náramok a súhlasil bez rozdielu na to, že ho mám, alebo som ho predtým nemala, aby som sa vrátila naspäť do práce. Výhoda je tá, že môžem byť doma s dcérou a s rodinou, to je asi najviac, čo môže byť,“ uviedla osoba s monitorovacím zariadením.

Na výhody alternatívnych trestov sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Krížová:

Podľa experta na trestné právo Tomáša Strémyho sú na Slovensku alternatívne tresty – teda trest povinnej práce, domáceho väzenia, zákazu činnosti alebo peňažný trest – využívané menej často v porovnaní s mnohými štátmi Únie.

„Vieme, že v súčasnosti na Slovensku máme dvakrát viac ľudí vo väzbe, ako je tomu v Českej republike, na porovnanie na obyvateľa. Novela Trestného zákona spôsobí to, že mali by sa viacej aplikovať alternatívne tresty,“ povedal prodekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Tomáš Strémy.

„Na Slovensku je tých trestov domáceho väzenia približne 40 až 50 ročne a napríklad v Českej republike sa to pohybuje rádovo od 200 do 250,“ podotkol štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR Michal Sedliak.

„Jeden a pol eura na deň, čiže zhruba polovicu nákladov si odsúdený na trest domáceho väzenia hradí. A pokiaľ je to vo výkone trestu a osoba pracuje, tak rovnako hradí náklady výkonu trestu a zároveň sú tam odvody na zdravotné, sociálne poistenie a podobne,“ doplnil Michal Sedliak.

Náklady na väzňov vo väzniciach sú záťažou pre štát

Náklady na väzňov zavretých vo väzniciach sú pritom záťažou pre štát. „Priemerné náklady za jedného väzňa, za rok 2023, boli približne 77 eur. Pri elektronickom monitoringu sú to dve až štyri eurá na deň,“ potvrdil štátny tajomník.

Okrem finančného má použitie alternatívneho trestu aj sociálny rozmer. „Aby si tí ľudia mohli plniť základné povinnosti nielen v rámci tých pracovných, ale aj domáce povinnosti voči rodine,“ skonštatoval prodekan Tomáš Strémy.

Výhodou alternatívnych trestov je podľa odborníkov aj jednoduchšia resocializácia odsúdených, keďže nestratia pracovné návyky a ani väzby s rodinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko