Na hlavný obsah

Vojaci KĽDR opäť prekročili demarkačnú líniu, Soul reagoval varovnými výstrelmi

V júni sa to stalo už po tretí raz.

Vojaci KĽDR opäť prekročili demarkačnú líniu, Soul reagoval varovnými výstrelmi
Barikády pri moste v demilitarizovanej zóne medzi Južnou a Severnou Kóreou. Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Juhokórejská armáda v piatok (21. 6.) informovala, že v predchádzajúci deň vypálila varovné výstrely smerom k severokórejským vojakom, ktorí nakrátko prekročili demarkačnú líniu oddeľujúcu obe krajiny. V júni sa to stalo už po tretí raz. Informovali o tom agentúry Jonhap a AP.

Vojaci KĽDR prekročili demarkačnú líniu v demilitarizovanej zóne vo štvrtok (20. 6.) okolo 11.00 h miestneho času, informovala juhokórejská armáda. Dodala, že následne vypálila varovné výstrely, čím vojakov prinútila vrátiť sa na svoju stranu.

K obdobným incidentom – zahŕňajúcim 20 až 30 severokórejských vojakov – došlo aj 9. júna a 18. júna v iných oblastiach strednej časti spoločnej hranice. Juhokórejská armáda vtedy uvádzala, že oba prípady vyzerajú byť neúmyselné, keďže severokórejskí vojaci sa po varovných výstreloch stiahli a Pchjongjang streľbu neopätoval.

Podobné situácie ešte môžu nastať

Predstaviteľ Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Južnej Kórey uviedol, že aj najnovší incident pôsobí náhodne. Dodal, že podobné situácie ešte môžu nastať, nakoľko severokórejskí vojaci aktuálne vykonávajú množstvo činnosti na viacerých miestach v demilitarizovanej zóne.

Juhokórejská armáda však podľa jeho slov na takéto prekročenia reaguje zásadovým a prísnym spôsobom.

Juhokórejská armáda pozoruje zvýšenú aktivitu Severnej Kórey v pohraničných oblastiach. KĽDR tam podľa jej vyjadrení už od apríla sústredí veľký počet vojakov, ktorí tam okrem iného kladú míny, stavajú zrejme protitankové zátarasy či spevňujú cesty.

Soul odhadol, že KĽDR na tento účel zmobilizoval Pchjongjang stovky vojakov, ktorí pôsobia na desiatich rôznych miestach demilitarizovanej zóny.

Propaganda a balóny s odpadkami

Napätie na Kórejskom polostrove v ostatnom čase narastá. Južná Kórea obnovila vysielanie propagandy proti severokórejskému režimu z ampliónov umiestnených pri hraniciach so Severnou Kóreou. Opatrením reagovala na konanie Pchjongjangu, ktorý zase vypustil smerom na Juh stovky balónov s odpadkami.

KĽDR vypustenie balónov označovala za svoju reakciu za letákovú kampaň z Južnej Kórey. Tú organizujú juhokórejskí aktivisti, pozostávajúci najmä zo severokórejských prebehlíkov.

Aktivisti aj vo štvrtok informovali, že z pohraničia vypustili na Sever 20 balónov s 300-tisíc letákmi proti severokórejskému režimu, ako aj päťtisíc USB kľúčmi s hudbou v štýle K-pop, televíznymi seriálmi a tritisíc americkými dolármi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet