Na hlavný obsah

Voľby cez internet na Slovensku sú zatiaľ len víziou. V Estónsku tak môžu voliť už takmer 20 rokov

Popularita online hlasovania v krajine stále narastá.

Voľby cez internet na Slovensku sú zatiaľ len víziou. V Estónsku tak môžu voliť už takmer 20 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Voliť cez internet je na Slovensku zatiaľ len víziou. V Estónsku však systém funguje takmer 20 rokov. Od jesene budú môcť občania tejto pobaltskej krajiny navyše voliť aj cez mobilné telefóny. Estónci si to pochvaľujú, no online voľby prinášajú aj komplikácie.

Občiansky preukaz s čítačkou čipu. To je jediné, čo Estónci na voľbu cez internet potrebujú. Popularita online hlasovania v krajine stále narastá. Vo vlaňajších parlamentných voľbách túto možnosť využila viac ako polovica ľudí. Problémy s technikou však nie sú ojedinelé.

„Samotný hlasovací systém ráno fungoval. Vyskytol sa však problém so zobrazením správnej žiadosti voliča. V druhom prípade prehliadač pri načítavaní stránky upozorňoval na to, že ide o vírus. Kontaktovali sme preto spoločnosť Google, ktorá situáciu vyriešila,“ ozrejmil vedúci Štátneho volebného úradu Arne Koitmäe.

Elektronickým voľbám v Estónsku sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Alexandra Zetková:

Estónci si svoju voľbu môžu rozmyslieť. A to hneď niekoľkokrát. Podstatným a výsledným je vždy posledný hlas. V prípade, že online hlasovanie skončí, môže volič prísť fyzicky do volebnej miestnosti. Finálnym hlasom bude potom ten. Online hlasovanie však prináša aj viaceré bezpečnostné riziká.

„Je tam ohrozenie integrity, je tam potenciálne ohrozenie dôvernosti. Ľudia, ktorí by chceli voľbám spraviť zle, tak majú množstvo nástrojov na to, aby voľbám naozaj mohli urobiť zle. Dôsledkom by mohlo byť napr. aj také veľké riziko, ktorého dopadom je anulácia volieb,“ uviedol generálny riaditeľ Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti Ivan Makatura.

Zavedenie online volieb na Slovensku by si podľa Ivana Makaturu vyžadovalo širokú odbornú diskusiu. Rizík takéhoto systému je podľa neho totiž oveľa viac ako jeho pozitív.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet