Na hlavný obsah

Dieťa (†9) v Chorvátsku zrejme zabil granát. Našlo ho vo vojenskom areáli, rodina doň išla zámerne

Zodpovedného 46-ročného Čecha vzali do väzby.

Dieťa (†9) v Chorvátsku zrejme zabil granát. Našlo ho vo vojenskom areáli, rodina doň išla zámerne
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Chorvátska polícia v piatok (21. 6.) vypočula 46-ročného Čecha v súvislosti so stredajším (19. 6.) výbuchom pri meste Obrovac, ktorý usmrtil dieťa a ďalšie osoby zranil. Po výsluchu polícia prepustila muža na slobodu a vyšetrovanie prenechá českým úradom, uviedol web stanice N1. 

Podľa kriminalistov muž dopustil, aby si dieťa odnieslo výbušné zariadenie nájdené na vojenskom cvičisku. Dieťa ho následne priviedlo k explózii počas neplánovanej zastávky pre poruchu vozidla.

Podľa polície muž so svojou rodinou a priateľmi navštívil „označené nebezpečné vojenské cvičisko“ v oblasti mesta Knin, nedbal na výrazné písomné upozornenia a dovolil dieťaťu, aby si so sebou vzalo nájdené výbušné zariadenie, ktoré následne podozrivý osobne uložil do auta.

„O niečo neskôr, pre poruchu vozidla, zastavili pri ceste a dieťa z vozidla vytiahlo výbušné zariadenie, ktoré v jednu chvíľu explodovalo,“ uviedla vo vyhlásení zadarská polícia. Vo štvrtok (20. 6.) neskoro večer vykonala na mieste výbuchu aj vo vojenskom cvičisku kriminalistickú expertízu.

Muža vyšetrujú pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia a tiež z ohrozenia života a majetku nebezpečným konaním. Podľa chorvátskych médií za tento čin hrozia až tri roky väzenia.

Ďalšie zranené osoby

„Môžem potvrdiť zadržanie českého občana v súvislosti so stredajším výbuchom v Zadarskej župe. Vzhľadom na skutočnosť, že pri incidente zomrelo dieťa, nebudeme poskytovať žiadne informácie. Náš zastupiteľský úrad je v kontakte so všetkými relevantnými inštitúciami,“ poznamenal hovorca českej diplomacie Daniel Drake.

O tom, že podozrivého Čecha po výsluchu prepustili, informoval denník Večernij list a stanica N1. „Polícia vypočula podozrivého a obvinenie odovzdá Českej republike s ohľadom na to, že všetci účastníci udalosti sú Česi žijúci v ČR,“ uviedla podľa N1 prokuratúra v Zadare. Vyšetrovanie v Česku bude podľa nej „jednoduchšie a ekonomickejšie“.

Podľa chorvátskych médií je podozrivý muž otcom zosnulého dieťaťa, ktorým je deväťročný chlapec. Už skôr polícia uviedla, že na mieste zahynulo dieťa narodené v roku 2015. Dve ženy vo veku 49 a 34 rokov a jedného muža vo veku 39 rokov, všetci občania Českej republiky, previezli do nemocnice v Zadare.

Výbušné zariadenie

Polícia doteraz neoznámila, o aké výbušné zariadenie išlo, ani akým spôsobom sa aktivovalo. Odpovede na tieto otázky by podľa zadarskej polície mali poskytnúť experti zo Záhrebu na základe poznatkov zhromaždených počas obhliadky miesta výbuchu.

Chorvátsky denník Jutarnji list v piatok s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že česká rodina vošla autom hlboko do vojenského priestoru Josipa Markiča s cieľom fotiť sa s vojenskými „trofejami“.

„Zjavne išli na vojenské cvičisko vedome s cieľom hľadať a zbierať rôzny vojenský materiál, ako napríklad nábojnice. Podľa informácií, ktoré mám, sa dokonca na vojenskom cvičisku fotili vedľa tanku, ktorý tam stojí ako maketa,“ uviedol zdroj, ktorého identitu list nezverejnil.

„Prešli okolo niekoľkých tabúľ, na ktorých boli v cudzích jazykoch jasné varovania o tom, kde sa nachádzajú a aké nebezpečenstvá na vojenskom cvičisku číhajú,“ dodal zdroj.

Podľa neho chlapec zrejme našiel „neaktivovaný 40-milimetrový protipancierový granát, ktorý neskôr neopatrným zaobchádzaním aktivoval a na následky výbuchu zomrel“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet