Na hlavný obsah

Výjazdové rokovanie vlády bolo len 35 dní po atentáte. Komunikovať ním mohla pripravenosť, myslí si politológ

Vyjadril sa aj k regionálnym pracoviskám prezidenta.

Výjazdové rokovanie vlády bolo len 35 dní po atentáte. Komunikovať ním mohla pripravenosť, myslí si politológ
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nom. SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas výjazdového rokovania. Foto: TASR/Ján Krošlák

Rokovanie vlády v regióne Gemera sa odohralo len 35 dní po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Podľa politológa z Trenčianskej univerzity A. Dubčeka Pavla Struhára ním vláda mohla komunikovať schopnosť a pripravenosť štátu chrániť verejných činiteľov. Skonštatoval to v rozhovore pre RTVS politológ.

Myšlienka výjazdových rokovaní vlády ako taká, je v poriadku. Otázkou je, do akej miery môžu byť pre ministrov obmedzujúce. Ich agendy totiž nemusia vždy súvisieť s regiónmi v ktorých sa rokovanie uskutoční.

„Je to aj odkaz, a veľmi dôležitý odkaz pre verejnosť, že sa jednoducho neustupuje. Politika sa robí medzi občanmi, v uliciach, o tom je demokracia. Nemali by sme sa zastrašiť rôznymi incidentmi, ktoré sa z času na čas objavia,“ skonštatoval Struhár.

Politológ Trenčianskej univerzity A. Dubčeka hovoril v relácii Aktuálne :24 o výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote aj o regionálnych pracoviskách prezidenta:

Premiér Robert Fico začal s výjazdovými rokovaniami vlády ešte v roku 2006. Ako opakujúci sa program ich opäť predstavil aj do tohto funkčného obdobia. Stredajšie (19. 6.) rokovanie v Rimavskej Sobote bolo prvým od atentátu na premiéra.

Regionálne pracovisko prezidenta

Regionálne pracoviská prezidenta SR majú istú tradíciu. Súčasná hlava štátu Peter Pellegrini deklaroval, že chce byť viac v regiónoch. Znovuotvorenie pracoviska v Banskej Bystrici tak politológ Struhár považuje za logický krok.

„Peter Pellegrini je rodák z Banskej Bystrice a hrdo sa k tomu hlási. Bol pomerne aktívny v tomto regióne aj v minulosti,“ podotkol Struhár.

Pripomenul, že regionálne pracovisko prezidenta vzniklo v roku 2000, keď bol prezidentom Rudolf Schuster. Viac ako 20 rokov fungovalo, neskôr sa zrušilo, no po krátkom času ho opäť obnovili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko