Na hlavný obsah

Výnosy z druhého piliera naďalej rastú. Mnohí Slováci sa však boja, že z dôchodku nevyžijú

Slováci majú v súčasnosti usporených asi 15 miliárd eur.

Výnosy z druhého piliera  naďalej rastú. Mnohí Slováci sa však boja, že z dôchodku nevyžijú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výnosnosť druhého dôchodkového piliera každoročne rastie aj napriek častým zmenám v zákonoch, hlásia Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS). Obyvatelia Slovenska majú usporených asi 15 miliárd eur. Niektorí ľudia sa však obávajú, či z dôchodkov vyžijú.

Za minulý rok DSS vyplatili dôchodcom z druhého piliera viac ako milión eur. Jeho hodnota stále rastie. To aj vďaka presunu majetku časti sporiteľov do dlhopisových fondov. Jeho vyhliadky do budúcnosti sú pozitívne.

,,Zhodnotenie môže byť aj tento rok veľmi dobré. Európska banka znížila úrokové sadzby. Americká zaručuje, že tento rok môže znižovať úrokové sadzby, čo samozrejme podporuje rast cien dlhopisov,“ uviedol predseda Asociácie DSS Miroslav Kotov.

Podľa prieskumu agentúry FOCUS sa napriek tomu ľudia dôchodku boja. Zo vzorky 1 006 respondentov sa až 42 percent obáva, či z dôchodku vyžije. Iba 21 percent opýtaných sa na dôchodok teší.

Dôchodkovému pilieru sa v Správach RTVS venovala Andrea Škutová:

,,V rebríčku sa na prvých dvoch miestach umiestnili dve hrozby. Jedna sa týka príliš častých zmien legislatívy alebo zákonov, ktoré sa týkajú druhého dôchodkového systému a dôchodkového systému ako takého. Ďalšia je demografický vývoj, kde si aj populácia uvedomuje to, že bude ubúdať počet ekonomicky aktívnych obyvateľov. Tým pádom sa na dôchodok bude skladať menej ľudí,“ vyhlásil sociológ a riaditeľ agentúry FOCUS Martin Slosiarik.

Začať šetriť čo najskôr

Keďže sa v januári tohto roka znížil príspevok do druhého piliera zo šiestich na štyri percentá, mladí ľudia budú mať výnosy nižšie. Odborníci odporúčajú začať so šetrením čím skôr.

,,Investovať peniaze tak, aby priemerný výnos dosahoval ideálne aspoň sedem percent ročne a viac. Pri takomto čísle máme prepočty, že človek s priemernou slovenskou mzdou dosiahne určitú finančnú nezávislosť, teda spoľahlivý dôchodok,“ vysvetlil finančný analytik OVB Slovensko Marián Búlik.

,,Samozrejme, dá sa to riešiť aj inými opatreniami, ale to by znamenalo, že sa bude musieť neúmerne naťahovať vek odchodu do dôchodku, alebo sa budú musieť výrazne zvyšovať odvody pre pracujúcu populáciu,“ dodal Kotov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko