Na hlavný obsah

Výrok Erika Tomáša predsedu SNS Andreja Danka mrzí. Konflikt v koalícii však poprel

Šéf národniarov hovorí, že v koalícii nie je problém.

Výrok Erika Tomáša predsedu SNS Andreja Danka mrzí. Konflikt v koalícii však poprel
Na snímke podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Martin Baumann

Predsedu SNS Andreja Danka mrzí výrok ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD), v ktorom sa pýtal, aký zmysel má súčasná vládna koalícia. Zároveň však poprel, že by národniari blokovali návrh zákona o minimálnej mzde. Konflikt označil za mediálne vykonštruovaný. Uviedol to na utorkovej (25. 6.) tlačovej konferencii.

Šéf národniarov povedal, že jeho strana nemá problém hlasovať za zvýšenie minimálnej mzdy. Požaduje však, aby sa zákon nastavil tak, aby nepoškodil podnikateľov či narušil štátny rozpočet. Andrej Danko zároveň upozornil, že minister Erik Tomáš ešte zákon nekonzultoval s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD).

Danko dodal, že SNS bude pri schvaľovaní rozpočtu presadzovať aj navýšenie minimálnych dôchodkov.

O ďalšom fungovaní koalície sa rozhodne počas letných mesiacov. Danko hovorí, že potrebujú vyvážiť sily. Diskusie o tom, kto sa stane predsedom Národnej rady (NR) SR, sa podľa neho ešte neskončili.

„Nejaké politické dohody musia nastať. Či už to nazveme debatou o koaličnej zmluve alebo o fungovaní, pre mňa najlepším modelom by bolo fungovanie, aby na pozíciách najvyšších ústavných činiteľov boli predstavitelia Smeru, Hlasu a SNS,“ povedal.

E. Tomáš: Zmena prešla medzirezortným pripomienkovým konaním

Zmena minimálnej mzdy už prešla medzirezortným pripomienkovým konaním, jej úprava sa nachádza aj v programovom vyhlásení vlády (PVV), za ktoré hlasovala i SNS. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš v reakcii na vyjadrenie lídra SNS Andreja Danka.

Ocenil pritom, že NR SR schvaľuje vládne zákony, čo potvrdzuje funkčnosť koalície. Verí, že podporu preto získa aj novela zákona o minimálnej mzde.

Návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovali členovia redakcie a redaktor Radoslav Šebo:

„V PVV, za ktoré hlasovala aj SNS, je jasne zakotvené nové nastavenie minimálnej mzdy. Chcem zdôrazniť, že minimálne dôchodky sa rozmrazili a opäť začali valorizovať v minulom roku, a to na základe úspešného návrhu strany Hlas-SD. Napĺňanie programového vyhlásenia vlády a dodržiavanie koaličných dohôd je elementárnym základom fungovania každej vládnej koalície,“ uviedol Tomáš.

Na margo minimálnej mzdy doplnil, že dopady na štátnu a verejnú správu i podnikateľský sektor sú už dlhšie vyčíslené a známe. Poznamenal tiež, že novela zákona o minimálnej mzde už prešla pripomienkovaním, diskusiou na tripartite a čaká na predloženie na rokovanie vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko