Na hlavný obsah

Vyše tretina Slovákov si myslí, že informačná vojna je zámienkou Západu, ako obmedziť slobodu slova

V porovnaní s Českom a Maďarskom je to ale menej.

Vyše tretina Slovákov si myslí, že informačná vojna je zámienkou Západu, ako obmedziť slobodu slova
Muž drží slovenskú vlajku. Foto: SITA/AP Photo/Denes Erdos

Viac ako tretina Slovákov si myslí, že informačná vojna je len zámienkou pre západné vlády, aby obmedzili slobodu slova.

V porovnaní s Českom alebo Maďarskom je to ale menej. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu Stredoeurópskeho observatória digitálnych médií (CEDMO) v krajinách V4. Usporiadalo ho v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu (EP).

V prípade vplyvu vojny na Ukrajine na jednotlivé krajiny V4, štyria z desiatich respondentov v Českej republike (41 percent) a Maďarsku (41 percent) súhlasili s názorom, že informačná vojna je pre západné vlády len zámienkou na obmedzovanie slobody prejavu.

Približne rovnaký podiel obyvateľov v Česku (39 percent) sa domnieva, že ich krajina je arénou informačnej vojny Ruskej federácie proti západným krajinám. V prípade Maďarska je tento podiel nižší (32 percent). V Poľsku si to myslí 55 percent a na Slovensku 42 percent.

Pravdivosť a nepravdivosť správ

V jednej z otázok prieskumu respondenti určovali, do akej miery je pre nich ľahké alebo ťažké určiť (ne)pravdivosť správ na konkrétne témy. Poliaci prejavili najväčšiu dôveru v schopnosť určiť pravdivosť informácií vo všetkých skúmaných témach.

Naopak Maďari považovali za najťažšie určiť pravdivosť správ, najmä v prípade správ týkajúcich sa COVID-19.

Zároveň takmer polovica českej populácie považuje za najťažšie rozlíšiť pravdivé a nepravdivé správy v oblasti politiky Európskej komisie týkajúcej sa budúcnosti automobilového priemyslu. Prieskum ukázal, že rovnaké témy ako pre českú populáciu sú ťažké aj pre Slovákov.

V Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku uvádzajú mladí respondenti ťažkosti pri hodnotení naratívov o automobilovom priemysle v 40 – 52 percentách. V Poľsku je to len pre 25 percent respondentov. Vysvetlil dátový analytik CEDMO Hub Lukáš Kutil.

„Vo všetkých krajinách sa dôvera v určenie pravosti informácií zvyšuje s rastúcim vzdelaním, ale aj s frekvenciou používania internetu,“ ozrejmil výsledky prieskumu Kutil.

Zotrvanie U. von der Leyenovej vo funkcii

Zároveň približne tretina respondentov vo všetkých štyroch krajinách súhlasila s tým, aby nemecká politička Ursula von der Leyenová zostala vo funkcii predsedníčky Európskej komisie aj nasledujúcich päť rokov.

V Českej republike a Poľsku s týmto tvrdením súhlasilo 33 percent obyvateľov a na Slovensku a v Maďarsku 38 percent.

Zber údajov uskutočnil Ipsos v Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku. V Poľsku to bol Instytut Badaň Pollster. Agentúry zbierali údaje od 28. marca do 3. apríla na reprezentatívnej vzorke respondentov vo veku od 18 do 65 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko