Na hlavný obsah

Výsledky eurovolieb nie sú podľa sociológa zásadne prekvapivé, jedno prekvapenie však priniesli

Vyššiu mieru účasti ovplyvnilo viac faktorov.

Výsledky eurovolieb nie sú podľa sociológa zásadne prekvapivé, jedno prekvapenie však priniesli
Na snímke reprezentanti strán PS a Smer-SD. Foto: TASR/Jakub Kotian, František Iván

Neoficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku potvrdili viacero predpokladov a neboli zásadne prekvapivé. Povedal to sociológ a riaditeľ prieskumnej agentúry Ipsos Jakub Hankovský.

„To, čo azda je hodné pomenovania, že je prekvapivé, že nakoniec si mandáty rozdelí len päť politických strán a subjektov,“ uviedol.

Vyššiu mieru účasti, ktorá podľa neoficiálnych údajov dosiahla úroveň vyše 34 percent, ovplyvnilo podľa neho viacero faktorov. Spomenul intenzívnu kampaň, známe osobnosti na kandidátnych listinách, vyššiu účasť v posledných parlamentných a prezidentských voľbách, ale aj atentát na premiéra R. Fica.

„Obe strany (PS a Smer-SD) na základe atentátu dokázali mobilizovať vlastných voličov, ale získať aj voličov konkurenčných strán, ktorí sa na poslednú chvíľu rozhodli podporiť jednu z týchto strán,“ myslí si Hankovský.

K úspechu PS a Smeru-SD podľa Hankovského určite prispeli aj výrazné politické osobnosti na kandidátkach, ktoré majú vysokú poznateľnosť, ale aj dôveru. Naopak, nižšie preferencie Hlasu pripísal práve menej známym osobnostiam.

Republika dokázala mobilizovať ešte viac voličov ako vo vlaňajších parlamentných voľbách. Sociólog tvrdí, že sa jej podarilo získať aj veľkú časť voličov koaličnej SNS, ktorá sa v eurovoľbách výrazne prepadla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko