Na hlavný obsah

Vysoké teploty vystriedajú silné búrky: Na celom území Slovenska platí viacero výstrah

Pre polovicu krajiny platí výstraha druhého stupňa.

Vysoké teploty vystriedajú silné búrky: Na celom území Slovenska platí viacero výstrah
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Slovensko zasiahnu v piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi varuje výstrahami prvého aj druhého stupňa. Informoval o tom na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa sa týka okresov východného a stredného Slovenska. Predbežne platí 24 hodín od piatka 22.00 h. Výstraha druhého stupňa sa týka časti stredného a celej západnej polovice krajiny. Potrvá od piatka 19.00 h do soboty 8.00 h.

Výstraha pred búrkami v piatok a v sobotu (21. 6. a 22 6.).
Výstraha pred búrkami v piatok a v sobotu (21. 6. a 22 6.).Foto: SHMÚ

„Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb,“ píšu meteorológovia vo výstrahe.

Predpoveď počasia pre sobotu zároveň naznačuje výraznejšie ochladenie. V porovnaní s piatkom by mali teploty dosiahnuť na západnom Slovensku nižšie hodnoty. Niekde sa ochladí o zhruba päť až deväť stupňov. Situácia na východe krajiny by sa nemala dramaticky zmeniť. Ochladenie tam však meteorológovia v nedeľu (23. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko