Na hlavný obsah

Osobnosti vylodenia v Normandii: F. Roosevelt aj W. Churchill sa stali vzormi pre ostatných

Pripomíname si 80. výročie vylodenia v Normandii.

Osobnosti vylodenia v Normandii: F. Roosevelt aj W. Churchill sa stali vzormi pre ostatných
Na ilustračnej snímke fotoreprodukcia – J. Stalin, F. Roosevelt a W. Churchill na Teheránskej konferencii. Foto: TASR

Vylodenie spojencov v Normandii, ku ktorému došlo presne pred 80 rokmi, patrilo medzi najväčšie a najvýznamnejšie vojenské operácie druhej svetovej vojny. Plán tohto útoku proti nacistickým okupantom Francúzska schválili v auguste 1943 na konferencii v Quebecu americký prezident Franklin Delano Roosevelt a britský premiér Winston Churchill.

S odborníčkou na protokol a dejiny diplomacie Máriou Holubovou sme sa pozreli na osobnosti týchto dvoch významných svetových politikov a ich vzájomný vzťah.

Americký prezident Roosevelt viedol krajinu viac ako 12 rokov, čeliť musel veľkej hospodárskej kríze či druhej svetovej vojne. Známy je jeho výrok – jediné, čoho sa musíme báť, je strach sám.

Roosvelt ako vzor pre svojich nástupcov

„Roosevelt je veľký vzor pre svojich nástupcov, nasadil latku naozaj vysoko,“ skonštatovala Holubová. Vyzdvihla jeho taktiku a stratégiu, ktorú zvolil počas druhej svetovej vojny.

„Ukázal svojim nástupcom, ako majú pristupovať k diplomacii a rokovaniam. Je to obdivuhodný človek, ktorý položil víziu Organizácie spojených národov,“ dodala odborníčka.

Roosevelt sa podľa nej stal vzorom aj iným americkým prezidentom, ktorí si z neho brali príklad aj počas rokovaní v rámci takzvanej studenej vojny.

O Winstonovi Churchillovi sa hovorilo, že mal ťažkú povahu, často bol vo svojich vyjadreniach politicky nekorektný. Bol však jedným z prvých, ktorí vyzývali na vytvorenie „Spojených štátov európskych“.

„Považujem ho za najväčšieho politika a diplomata 20. storočia. Je to všestranná osobnosť. Známy je aj svojimi fantastickými bonmotmi, ktorými vedel usadiť svojich nepriaznivcov,“ zhodnotila jeho osobnosť Holubová.

„Jeho sila bola využiteľná len v takej kataklizmatickej a kolíznej situácii ako bola druhá svetová vojna,“ dodala.

Vzťah štátnikov

O prezidentovi Rooseveltovi sa hovorilo, že je skôr plachý a nemal v obľube verejné prejavy, Winstona Churchilla zasa pokladali za skvelého rečníka. Napriek odlišnostiam sa navzájom rešpektovali.

„Roosevelt bol taktik a stratég a našiel si taktiku aj na Winstona Churchilla. Bral ho s nadhľadom a jemu svojským humorom. Roosevelt bol filozof, zvažujúci a opatrný. Churchill bol rečník, ale fufňal, huhňal nedokončoval vety, často mu nebolo rozumieť,“ uzavrela Holubová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet