Na hlavný obsah

Vyznanie lásky prešlo do nechutností. Len 10-ročné dievča sa stalo obeťou sexuálneho obťažovania

Chcela získať "like" na video.

Vyznanie lásky prešlo do nechutností. Len 10-ročné dievča sa stalo obeťou sexuálneho obťažovania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Desaťročné dievča chcelo získať „like“ za video na sociálnej sieti, dočkalo sa sexuálneho obťažovania. Rodičia sa o komunikácii dozvedeli včas a zabránili osobnému stretnutiu. Kontaktovali políciu. Odborníci rodičom odporúčajú, aby sa viac zaujímali o to, čo zažívajú ich deti vo virtuálnom priestore.

Nakrútila si video, ktoré jej pochválil neznámy profil na sociálnej sieti. Spočiatku nevinná komunikácia s neznámym sa rýchlo zmenila na vulgárne sexuálne návrhy. K navrhnutému stretnutiu našťastie nedošlo, zasiahli rodičia.

Prípadu sexuálneho obťažovania 10-ročného dievčaťa na sociálnej sieti sa v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Marek Pivoluska:

„Najprv to išlo len do toho, že sa do nej zaľúbil. Vyznával jej jemne lásku, nakoniec to vyostrilo do totálnych nechutností. Dcéru vylákal do shopping centra s tým, že odtiaľ ju zoberie na chatu, kde jej bude robiť hrozné veci. Sú tam obavy z toho, že neviem, kto to je,“ uviedla matka obťažovaného dievčaťa.

„Takáto komunikácia začína zväčša nevinne a postupne naberá na dynamike. Maloletý človek je spravidla viac manipulovateľný a tá druhá strana používa veľmi manipulatívne techniky,“ priblížil sociálny pedagóg z Centra poradenstva a prevencie Martin Valach.

Rodičia kontaktovali políciu

Rodičia sa obrátili na políciu. „Polícia už v súčasnosti dokáže identifikovať aj páchateľa, ktorý sa pohybuje v kyber-priestore. Každá aktivita na internete za sebou zanecháva určité digitálne stopy, s ktorými my vieme následne pracovať,“ vysvetlila policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

Páchateľ písal maloletej na sociálnej sieti popoludní, večer komunikáciu zablokoval. „Čiže mi to príde, že ten človek poľuje na tieto malé deti v dobách, kedy sú tieto deti doma zo školy samé do večera, kým neprídu rodičia,“ podotkla matka dievčaťa.

Odborník odporúča rodičom zaujímať sa o deti, ako trávia čas v online prostredí. Taktiež môžu v mobiloch či počítačoch detí zablokovať nevhodný obsah.

„Rodičia by v prvom rade mali mať kvalitnú komunikáciu so svojimi deťmi a zaujímať sa aspoň na elementárnej úrovni, s kým si píšu, aký obsah správ, pretože ten internetový priestor vie byť veľmi nevyspytateľný,“ skonštatoval sociálny pedagóg.

„Rodičia majú v súčasnosti možnosti monitorovať činnosť detí na sociálnych sieťach rôznym spôsobom, existujú na to aplikácie či programy,“ dodala policajná hovorkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko