Na hlavný obsah

Vzácny nález v Trenčíne: Archeológovia naň narazili pri rekonštrukcii pešej zóny

Neďaleko Dolnej brány už preskúmali archeológovia hlbšie vrstvy.

Vzácny nález v Trenčíne: Archeológovia naň narazili pri rekonštrukcii pešej zóny
Celá lokalita je bohatá na skryté artefakty. Foto: RTVS

Archeológovia objavili v Trenčíne pri rekonštrukcii pešej zóny vzácne nálezy. Neďaleko mestskej veže sa nachádzali zvyšky klenby podzemných chodieb.

Neďaleko Dolnej brány už preskúmali archeológovia hlbšie vrstvy. „Už teraz sme objavili dôležité architektúry, súvisiace s územím Sládkovičovej ulice, kde sa v minulosti nachádzalo opevnenie mesta Trenčín z 15. storočia – predbránie, barbakan,“ priblížil vedúci archeologického výskumu SAHI Drahoslav Hulínek.

Časť nálezov súvisí so systémom hradieb z čias Žigmunda Luxemburského. Odkryli aj klenby podzemných chodieb.

Archeologickému nálezu v Trenčíne sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

„Niektoré súvisia s hradom ďalšie s cirkevnými chodbami, táto súvisí s Piaristickým kostolom. To súviselo s obdobím s tureckými vojnami, stavovské povstanie, cirkev sa potrebovala chrániť, tak si vytvárala podzemné chodby, ktoré vychádzali von z mesta,“ pokračuje Hulínek.

Celá lokalita je bohatá na skryté artefakty. „Veľa keramiky, ktorú môžeme pozorovať od 15. a 16. storočia, až po 20. storočie, veľa artefaktov a kachlíc. Momentálne tých vreciek s nálezmi sa pohybuje okolo 200-300 kusov,“ opisuje Hulínek.

Najvzácnejší objav ešte len očakávajú

Objav najvzácnejších nálezov archeológovia ešte len očakávajú. Konkrétne v miestach pod mestskou vežou. „Ide o rozsiahlu anomáliu, ktorá ukazuje na mohutný múr, mohutnú chodbu, pivnicu. Vyzerá to na veľkolepý archeologický objav,“ priblížil Hulínek.

Poklad v podobe odkrytého barbakanu a časti chodieb už našli pred niekoľkými rokmi na pešej zóne v Trenčíne pri budovaní verejných toaliet. Nálezy zasklili, tak si ich verejnosť môže prezrieť. Pešiu zónu obnovujú za takmer 8 miliónov eur.

„Určite bude zelenšia, pribudne tam 50 stromov, množstvo kríkov, oveľa, oveľa viac kvetov, bude nielen zelenšia ale aj farebnejšia,“ vyhlásila hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová. Pribudne aj fontána.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny